Tijdens Hannover Messe 2025 hebben Accenture en Schaeffler AG een gezamenlijke ontwikkeling gepresenteerd op het gebied van industriële automatisering. Daarbij zetten ze simulatie, kunstmatige intelligentie en robotica in, ondersteund door technologieën van NVIDIA en Microsoft. De toepassingen variëren van handmatige processen tot volledige automatisering met autonome mobiele robots (AMR’s), collaboratieve robots en algemeen inzetbare humanoïde robots zoals Digit van Agility Robotics en Phoenix van Sanctuary AI.
Een gezamenlijk ontwikkeld proof-of-concept laat zien hoe AI-gestuurde digitale tweelingen kunnen bijdragen aan de planning, ingebruikname en optimalisatie van productie- en distributieomgevingen. Met behulp van het NVIDIA Omniverse-platform simuleert Accenture fabrieksindelingen en werkstromen, waarmee materiaaltransport, robotintegratie en samenwerking tussen mens en machine geoptimaliseerd kunnen worden.
In de simulatie voert Digit van Agility Robotics bijvoorbeeld taken uit als het verplaatsen van bakken en het aanleveren van onderdelen voor assemblage. De humanoïde robot Phoenix van Sanctuary AI leert via imitatie, waarbij echte handelingen van medewerkers worden vastgelegd en in de virtuele omgeving worden nagebootst. Deze methode wordt ondersteund door NVIDIA Metropolis, dat visuele data uit de praktijk gebruikt om gedrag van mensen en robots te analyseren en terug te vertalen naar de digitale tweeling.
Daarnaast wordt Microsoft Fabric ingezet, een AI-gedreven dataplatform dat operationele prestaties van robots en systemen analyseert op basis van gesimuleerde gegevens. Hierdoor kunnen fabrieksmedewerkers scenario’s vergelijken op basis van prestatie-indicatoren zoals beschikbaarheid en benutting, en vroegtijdig knelpunten signaleren.
Op de Schaeffler-locatie in Schweinfurt is een oplossing in gebruik die gebruikmaakt van Microsoft Fabric in combinatie met een generatieve AI-assistent. Deze stelt medewerkers in staat om via natuurlijke taal vragen te stellen en snel inzicht te krijgen in productieprocessen. In de toekomst kunnen ook virtuele fabrieken worden gekoppeld, zodat engineers en planners eenvoudig kunnen werken met simulatiedata en dashboards via spraakcommando’s.
Volgens onderzoek van Accenture verwacht 49% van de fabriekmanagers dat AMR’s een belangrijk onderdeel worden van toekomstige productielocaties. Daarnaast denkt 43% dat humanoïde robots een standaardrol zullen krijgen binnen assemblageprocessen.