Home Bots & Brains Door exoskelet ondersteund lopen verbetert de mobiliteit bij dwarslaesie

Door exoskelet ondersteund lopen verbetert de mobiliteit bij dwarslaesie

door Pieter Werner

Volgens Amerikaans onderzoek is exoskelettraining veilig, haalbaar en effectief voor een breed spectrum van personen met mobiliteitsproblemen veroorzaakt door een beschadigde ruggengraat.

Lopen met behulp van het exoskelet is veilig, haalbaar en effectief bij personen die gehandicapt zijn door een dwarslaesie, volgens de resultaten van een klinisch onderzoek op meerdere locaties. Het artikel, “Mobiliteitsvaardigheden met exoskeletondersteund lopen bij personen met SCI: resultaten van een gerandomiseerde klinische studie met drie centra” werd gepubliceerd in Frontiers in Robotics and AI.

Richtlijnen

Onderzoekers probeerden richtlijnen vast te stellen voor klinische exoskelet-ondersteunde loopprogramma’s voor personen met een dwarslaesie. Hun doel was om het aantal exoskelet-trainingssessies te bepalen dat nodig is voor personen met verschillende mobiliteitstekorten om adequate exoskeletale ondersteunde loopvaardigheden te verwerven en snelheidsmijlpalen te bereiken. In het onderzoek werden twee aangedreven exoskeletten gebruikt: de Ekso GT (Ekso Bionics) en ReWalk (ReWalk Robotics).

Onder de 50 deelnemers waren personen met tetraplegie en dwarslaesie, zowel motorisch compleet als incompleet. In deze gerandomiseerde controlestudie werd hun prestatie gemeten over in totaal 36 sessies. De deelnemers werden gedurende 12 weken gerandomiseerd naar groep 1 (exo-geassisteerd lopen) of groep 2 (gebruikelijke activiteit); elke groep stapte over naar de andere studiearm. Na 12, 24 en 36 sessies werd hun voortgang gemeten door de 10 meter looptestseconden (10 MWT), 6 minuten looptestmeters (m) (6 MWT) en de Timed-Up-and-Go (s) (TUG).

Verbetering

De meerderheid van de deelnemers beheerste het vermogen om effectief te bewegen met behulp van het exoskelet, aldus Dr.Forrest, directeur van het Tim and Caroline Reynolds Center for Spinal Stimulation, en associate director van het Center for Mobility and Rehabilitation Engineering Research bij Kessler Foundation. . Na 12 sessies bereikten 31 (62%), 35 (70%) en 36 (72%) deelnemers de mijlpalen die waren vastgesteld voor respectievelijk de 10MWT, 6MWT en TUG. Na 36 sessies verbeterden de resultaten, waarbij 40 (80%), 41 (82%) en 42 (84%) deelnemers voldeden aan de criteria voor respectievelijk de 10MWT, 6MWT en TUG.

“Deelnemers vertoonden verbetering ongeacht het niveau van de verwonding, de volledigheid of de duur van de verwonding”, merkte Dr. Forrest op, “wat aangeeft dat exoskeletten kunnen worden gebruikt om de mobiliteit te verbeteren bij een breed spectrum van personen met neurologische gebreken veroorzaakt door een dwarslaesie. Onze resultaten kan worden gebruikt om de toepassing van exoskeletten te begeleiden bij de revalidatie van ruggenmergletsel, en om tijdig vaardigheden te verwerven voor het veilige gebruik van deze apparaten voor revalidatie en gebruik in de gemeenschap. ”

Auteurs

De auteurs zijn Eun-Kyoung Hong, Pierre Asselin, MS, Steven Knezevic, Stephen Kornfeld, DO, en Ann M.Spungen, EdD, van het James J.Peters VA Medical Center, Gail Forrest, PhD, van Kessler Foundation, Peter Gorman , MD, en William Scott, PhD, van de University of Maryland School of Medicine, en Sandra Wojciehowski, PT, van Craig Hospital en Kessler Foundation. De studie werd uitgevoerd op drie locaties: James J. Peters VA Medical Center, Bronx, NY; Kessler Foundation, West Orange, NJ; en de Universiteit van Maryland.

Voor deze studie werden twee soorten exoskeletten gebruikt door deelnemers met een dwarslaesie: Ekso GT, hier getoond, en Rewalk.

Credit Kessler Foundation

 

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant