Zebra Technologies heeft tijdens de Hannover Messe in Duitsland het Connected Factory Framework gepresenteerd. Dit initiatief is gericht op organisaties binnen de maakindustrie die hun digitale transformatie willen versnellen in lijn met de doelstellingen van Industrie 4.0. Het framework biedt technologische oplossingen en zakelijke richtlijnen voor het verbeteren van zichtbaarheid, kwaliteit en personeelsinzet binnen productieomgevingen.
Volgens Zebra speelt het framework in op actuele uitdagingen in de sector, zoals het ontbreken van strategische afstemming tussen verschillende afdelingen binnen organisaties. Uit de eigen Manufacturing Vision Study van Zebra blijkt dat een groot deel van de leidinggevenden in de productie – waaronder 38% van de C-level executives, 42% van de IT-leiders en 45% van de OT-leiders – zichzelf beschouwt als de voornaamste aanjager van technologische innovatie, wat leidt tot onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en eigenaarschap.
Zebra stelt dat het Connected Factory Framework organisaties ondersteunt bij het realiseren van realtime dataverzameling en -deling tussen frontline-medewerkers en machines. De technologieën binnen het framework omvatten onder meer machine vision, 3D-scanning, draagbare computers, robuuste apparaten, RFID, communicatieplatforms en Kiosk-oplossingen.
Uit onderzoek van Zebra blijkt dat 67% van de productiebedrijven moeite heeft om een start te maken met digitalisering, vanwege belemmeringen zoals onduidelijke prioritering, beperkte middelen en schaalbaarheidsproblemen. Tegelijkertijd geeft 89% van de ondervraagde bedrijven aan te willen investeren in technologische en fysieke infrastructuur. Van deze groep wil 22% de investeringen met minstens 10% verhogen, en 43% met 6 tot 10%. Ook op personeelsgebied is een toename in uitgaven voorzien: 80% van de respondenten wil hierin investeren, waarvan 32% tussen de 6 en 10%.
In Europa beschikken volgens het onderzoek slechts 15% van de productieleiders over realtime monitoring van het volledige productieproces. Als belangrijkste belemmeringen voor kwaliteitsmanagement worden genoemd: gebrek aan realtime zichtbaarheid, naleving van regelgeving, data-integratie en traceerbaarheid.
Tijdens de Hannover Messe demonstreert Zebra het framework aan de hand van praktijkvoorbeelden. Zo wist een OEM-leverancier in de auto-industrie de productkwaliteit te verbeteren met vision-gestuurde robotica, terwijl een auto-onderdelenrecycler workflow-onderbrekingen met 20% verminderde door gebruik van voorspellend onderhoud via machine learning. Andere voorbeelden betreffen toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie, zoals visuele inspectie van visproducten en geautomatiseerde broodverwerking, waarbij bedrijven aanzienlijke besparingen en kwaliteitsverbeteringen realiseerden.
Zebra benadrukt dat met verbonden datastromen, AI-ondersteunde analyses en digitale hulpmiddelen voor medewerkers, bedrijven beter kunnen inspelen op marktschommelingen en productievere processen kunnen realiseren. Het Connected Factory Framework is ontwikkeld als antwoord op de groeiende behoefte aan gecoördineerde digitaliseringsstrategieën binnen de maakindustrie.