Home Bots & Brains Software-robot sneller dan artsen bij opsporen van bijwerkingen bij hartritmestoornissen

Software-robot sneller dan artsen bij opsporen van bijwerkingen bij hartritmestoornissen

door Pieter Werner

Een software-robot heeft aangetoond sneller te zijn dan artsen bij het opsporen van bijwerkingen tijdens een medicamenteuze behandeling voor hartritmestoornissen. Daarnaast helpt de robot onnodig frequente laboratoriumtests en controles te verminderen. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Göteborg.

Het medicijn amiodaron, bekend onder de merknaam Cordarone, helpt het hartritme te normaliseren bij aandoeningen zoals boezemfibrilleren en tachycardie. De behandeling vereist regelmatige bloedonderzoeken vanwege mogelijke bijwerkingen op de schildklier- en leverfunctie, een proces dat momenteel volledig handmatig verloopt.

Een nieuwe studie aan de Universiteit van Göteborg, gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research, onderzocht een methode op basis van richtlijnen om de monitoring en evaluatie van bijwerkingen bij amiodarongebruik te automatiseren en te vergemakkelijken. Het doel van het onderzoek was om een robotprototype te ontwikkelen en valideren dat niet gebaseerd is op kunstmatige intelligentie, maar dat de geldende zorgprotocollen volgt.

Betrouwbaar alternatief

De robot werd zo geprogrammeerd dat hij geschikte patiënten selecteerde uit een administratieve lijst, hun testresultaten vergeleek met een algoritme en een aanbevolen vervolgactie presenteerde aan de behandelend cardioloog. Nadat de arts een beslissing had genomen, voegde de robot een nieuwe afspraak toe aan de wachtlijst voor het inplannen van de volgende bloedtest.

De studie testte de werking van de robot parallel aan de daadwerkelijke behandeling van patiënten, zonder dat cardiologen of patiënten wisten van de evaluaties door de robot. Achteraf konden de onderzoekers de uitkomsten van de artsen vergelijken met de aanbevelingen die de robot zou hebben gedaan.

In totaal werden 390 situaties geanalyseerd, en de resultaten waren overtuigend.

De software-robot adviseerde gemiddeld een interval van 4,5 maanden tussen laboratoriumtests, volledig in lijn met de richtlijnen. Artsen hielden een gemiddeld interval van 3,1 maanden aan.

Op basis van de bloedtests ontdekte de robot 12 bijwerkingen bij de eerste controle. De artsen detecteerden er 8 bij de eerste test en vonden de rest pas bij latere controles.

Volgens de onderzoekers biedt deze geautomatiseerde methode, met een software-robot en een diagnostisch classificatie-algoritme, een technisch en medisch betrouwbaar alternatief voor de monitoring van amiodaronbehandelingen en mogelijk ook andere medicatiebehandelingen.

Meerwaarde voor patiënten

Een van de drijvende krachten achter het onderzoek is Helén Sjöland, adjunct-hoogleraar cardiologie aan de Sahlgrenska Academie van de Universiteit van Göteborg en senior arts aan het Sahlgrenska Universiteitsziekenhuis.

“Deze methode vermindert handmatige werkzaamheden, verlaagt de frequentie van bloedonderzoeken en verbetert de opsporing van bijwerkingen. Hierdoor kunnen de zorgkosten dalen en stijgt de waarde voor de patiënt,” zegt ze.

“De robot doet wat een mens normaal gesproken zou doen – hij volgt simpelweg de regels, die in werkelijkheid behoorlijk complex zijn. Als artsen zijn we vaak te voorzichtig en bestellen we soms onnodige tests om zeker te zijn.”

De methode is geregistreerd als een in-house geproduceerd medisch hulpmiddel onder de Medical Device Regulation (MDR) van de Europese Unie en wordt momenteel geïmplementeerd op de afdeling Cardiologie van het Sahlgrenska Universiteitsziekenhuis in Göteborg.

Foto: Helén Sjöland, Sahlgrenska Academie, Universiteit van Göteborg. Fotograaf: Margareta G. Kubista.

Misschien vind je deze berichten ook interessant