Home Bots in Society VS: Eind aan AI-regulering en investering van $500 miljard

VS: Eind aan AI-regulering en investering van $500 miljard

door Marco van der Hoeven

President Donald Trump heeft twee ingrijpende initiatieven aangekondigd om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) in de Verenigde Staten te stimuleren. Het gaat om een investering van $500 miljard in AI-infrastructuur en de intrekking van een executive order uit 2023 van voormalig president Joe Biden, dat gericht was op het reguleren van AI-ontwikkeling.

Op 21 januari kondigde Trump een grootschalige samenwerking aan tussen OpenAI, SoftBank en Oracle, onder de naam Stargate. Deze joint venture heeft als doel een landelijk netwerk van geavanceerde AI-datacenters op te zetten. De economische en technologische voordelen van dit project zijn aanzienlijk, met onder andere meer dan 100.000 nieuwe banen.

De samenwerking begint met een directe investering van $100 miljard, waarbij aanvullende investeringen zijn gepland voor de komende vier jaar. De bouw van de eerste van 20 datacenters is al gestart. Elk datacenter zal een oppervlakte hebben van meer dan 46.000 vierkante meter en ondersteunen toepassingen variërend van gezondheidszorganalyses tot algemene AI-ontwikkelingen.

Dit initiatief sluit aan bij het streven van de nieuwe regering om innovatie te bevorderen en de technologische wereldleiderspositie van de VS te behouden. Hoewel het energieverbruik van deze datacenters enorm is, heeft Trump een versnelde goedkeuringsprocedure voor energieproductie aangekondigd om aan de groeiende vraag te voldoen. De aankondiging leidde tot positieve reacties op de financiële markten, met stijgende aandelenkoersen voor onder andere Oracle en Nvidia.

Intrekking van AI-regulering

In een aparte maatregel heeft Trump een uitvoeringsbevel uit 2023 van Joe Biden ingetrokken. Dat bevel verplichtte ontwikkelaars van AI-systemen met een hoog risico om veiligheidsbeoordelingen uit te voeren en de resultaten met de overheid te delen vóór openbare introductie. Ook moesten federale agentschappen volgens het bevel teststandaarden ontwikkelen en risico’s aanpakken op het gebied van nationale veiligheid, economie en cybersecurity.

De huidige regering stelt dat deze regelgeving onnodige barrières voor innovatie creëerde. De intrekking past binnen Trumps beleid om technologische groei en economische expansie te bevorderen. Critici uiten echter zorgen over de mogelijke risico’s van een gebrek aan toezicht, zoals banenverlies en kwetsbaarheden in de cybersecurity.

Hoewel Biden’s risicogerichte bevel is ingetrokken, heeft Trump een andere richtlijn behouden die vorige week werd uitgevaardigd om de aanzienlijke energiebehoeften van AI-datacenters aan te pakken. Deze richtlijn omvat onder andere het leasen van federaal eigendom voor infrastructuurprojecten.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant