Home Bots & Brains Samen bewegen verbetert band tussen mens en robot

Samen bewegen verbetert band tussen mens en robot

door Pieter Werner

Onderzoek aan de Universiteit van Bristol heeft aangetoond dat vertrouwen tussen mensen en robots verbetert wanneer hun bewegingen op elkaar zijn afgestemd. Deze ontdekking kan de samenwerking tussen mens en robot in praktijksituaties, zoals bij hulpdiensten, effectiever maken.

Volgens de onderzoekers kunnen robots co-beweging in de echte wereld gebruiken als een signaal voor het vertrouwen van de gebruiker. Wanneer dat vertrouwen afneemt, wordt dit vaak zichtbaar in een verstoring van de synchronisatie tussen mens en robot. Door deze patronen te volgen, zouden robots hun gedrag kunnen aanpassen om vertrouwen te herstellen, bijvoorbeeld na een fout.

Dr. Edmund Hunt, hoofdonderzoeker en verbonden aan de Faculteit Wetenschap en Techniek van de universiteit, legt uit dat mensen bij interacties een voorkeur hebben voor bepaalde sociale afstanden, wat hun betrokkenheid beïnvloedt. Dit principe geldt ook voor interacties met robots. Robots kunnen via hun bewegingen informatie overbrengen, omdat mensen doelgericht gedrag in die bewegingen herkennen. De studie richtte zich op de vraag of gesynchroniseerde bewegingen in gedeelde ruimtes het vertrouwen beïnvloeden.

Het experiment vond plaats in Sparks Bristol, waar deelnemers samenwerkten met twee mobiele robots in een simulatiescenario waarin ze een gebouw doorzochten na een brand. Met behulp van een ultrasoon volgsysteem werden de bewegingen van de deelnemers en de robots geanalyseerd. De resultaten tonen aan dat synchronisatie binnen een straal van twee meter samenhangt met een hoger zelfgerapporteerd vertrouwen. Bij deelnemers die minder vertrouwen hadden, was de synchronisatie minder, wat wijst op een verstoring van de co-beweging.

Deze inzichten suggereren dat gesynchroniseerde bewegingen als waarschuwingssysteem kunnen dienen bij problemen met vertrouwen. Robots zouden dan proactieve stappen kunnen ondernemen om samenwerking te behouden, bijvoorbeeld door middel van non-verbale signalen om vertrouwen terug te winnen.

De onderzoekers willen nu verder onderzoeken hoe een verminderd vertrouwen en een gebrek aan co-beweging precies samenhangen. Ze kijken onder meer of een onderbreking in de samenwerking het moeilijker maakt om de synchronisatie terug te vinden, los van een mogelijke vertrouwenskwestie. Ook willen ze andere vormen van non-verbale communicatie verkennen, zoals licht- of geluidssignalen, om vertrouwen in samenwerking met niet-humanoïde robots te bevorderen en te behouden.

Foto: Dr Edmund Hunt, credit Richard Bratton, BlueSky Film & Media

Misschien vind je deze berichten ook interessant