Home Bots & Business AIVD en RDI waarschuwen voor generatieve AI

AIVD en RDI waarschuwen voor generatieve AI

door Marco van der Hoeven

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) hebben op 17 oktober 2024 gezamenlijk een publicatie uitgebracht over de impact van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) op cybersecurity. Deze publicatie, getiteld *Generatieve AI: een transformatieve impact op cybersecurity*, benadrukt dat de snelle technologische ontwikkelingen op dit gebied een herziening van de benadering van cybersecurity vereisen. Het document biedt daarnaast een model, het AI Cybersecurity Kwadrant, dat organisaties helpt om de risico’s van generatieve AI beter te analyseren en aan te pakken.

De publicatie onderstreept dat de opkomst van generatieve AI, zoals chatbots en door AI gegenereerde beelden en programmeercode, nieuwe uitdagingen creëert voor cyberveiligheid. Deze technologie biedt kwaadwillende actoren, zoals statelijke actoren en cybercriminelen, meer mogelijkheden om aanvallen op een grotere schaal en op laagdrempelige wijze uit te voeren.

Bas Dunnebier, Chief Science & Technology Officer van de AIVD, legt uit dat het AI Cybersecurity Kwadrant een hulpmiddel is waarmee organisaties en overheden risicoanalyses kunnen uitvoeren, gericht op zowel de kansen als de bedreigingen van generatieve AI. Volgens de publicatie is extra expertise en investering in cybersecurity essentieel om digitale weerbaarheid te waarborgen.

Angeline van Dijk, Inspecteur-Generaal van de RDI, voegt daaraan toe dat het Kwadrant een eerste stap is in het vergroten van de digitale weerbaarheid van Nederland. De AIVD en RDI zullen het komende jaar aanvullende informatie, zoals factsheets, publiceren om bedrijven en organisaties verder te ondersteunen in het omgaan met de cybersecurity-uitdagingen die generatieve AI met zich meebrengt.

Misschien vind je deze berichten ook interessant