Home Bots & Business ‘In 2030 werkt 80% van de mensen dagelijks met slimme robots’

‘In 2030 werkt 80% van de mensen dagelijks met slimme robots’

door Pieter Werner

“In 2030 zal 80% van de mensen dagelijks omgaan met slimme robots, vergeleken met minder dan 10% nu,” aldus een voorspelling van Gartner. Het onderzoeks- en adviesbureau heeft de top 10 strategische technologische trends voor 2025 onthuld, waarmee organisaties rekening moeten houden. “De belangrijkste trends van dit jaar betreffen AI-verplichtingen en -risico’s, nieuwe vormen van computing en de synergie tussen mens en machine,” zegt Gene Alvarez, Distinguished VP Analyst bij Gartner. 

De belangrijkste strategische technologische trends voor 2025 zijn:

AI Agents

AI Agent-systemen kunnen zelfstandig acties plannen en uitvoeren om door de gebruiker gestelde doelen te bereiken. Dit type AI biedt de mogelijkheid om menselijk werk te ondersteunen en zelfs over te nemen, met als doel de productiviteit te verhogen. Gartner verwacht dat in 2028 minstens 15% van de dagelijkse werkbeslissingen autonoom wordt genomen via AI Agents, terwijl dit percentage in 2024 nog op 0% ligt.

AI Governance Platforms

AI Governance Platforms maken deel uit van Gartner’s AI Trust, Risk and Security Management (TRiSM)-framework. Hiermee kunnen organisaties de prestaties van hun AI-systemen beheren op juridisch, ethisch en operationeel vlak. Gartner voorspelt dat bedrijven die deze platforms implementeren in 2028 40% minder ethische incidenten met AI zullen meemaken dan organisaties die dat niet doen.

Desinformatiebeveiliging

Desinformatiebeveiliging is een opkomende technologie die integriteit en authenticiteit helpt waarborgen door schadelijke informatie te detecteren en tegen te gaan. Gartner verwacht dat tegen 2028 ongeveer 50% van de bedrijven technologieën zal inzetten om desinformatie te bestrijden, tegenover minder dan 5% nu.

Postquantumcryptografie

Postquantumcryptografie biedt bescherming tegen de risico’s van quantumcomputing, dat traditionele cryptografie kan kraken. Organisaties moeten zich voorbereiden op deze veranderingen om gevoelige informatie te beschermen, aangezien Gartner verwacht dat quantum computing tegen 2029 de meeste conventionele cryptografie onveilig zal maken.

Ambient Invisible Intelligence

Ambient Invisible Intelligence verwijst naar slimme tags en sensoren die goedkoop en op grote schaal worden ingezet voor tracking en detectie. Dit zal in de toekomst steeds meer geïntegreerd worden in het dagelijks leven, waarbij het de zichtbaarheid en efficiëntie in bijvoorbeeld voorraadbeheer en logistiek verbetert.

Energiezuinig computergebruik

De focus op duurzaamheid in IT neemt toe, waarbij rekenintensieve applicaties, zoals AI-training en simulatie, een grote impact hebben op de CO2-uitstoot. Vanaf het einde van de jaren 2020 zullen nieuwe energiezuinige technologieën, zoals optische en neuromorfische computers, opkomen om deze energiebehoefte te verminderen.

Hybride computing

Hybride computing combineert verschillende reken-, opslag- en netwerkmechanismen om complexe problemen op te lossen. Deze vorm van computing zal organisaties helpen om nieuwe technologieën zoals AI verder te ontwikkelen en betere prestaties te leveren dan traditionele oplossingen.

Ruimtelijke computing

Ruimtelijk ecomputing combineert digitale technologieën zoals augmented en virtual reality om de fysieke wereld te verrijken. Gartner voorspelt dat de markt voor ruimtelijk computing tegen 2033 zal groeien tot 1,7 biljoen dollar, vergeleken met 110 miljard dollar in 2023.

Polyfunctionele robots

Polyfunctionele robots zijn in staat om meerdere taken uit te voeren, in tegenstelling tot robots die slechts één specifieke taak kunnen uitvoeren. Deze nieuwe generatie robots zal efficiënter zijn en sneller rendement opleveren. Gartner voorspelt dat tegen 2030 80% van de mensen dagelijks met slimme robots in aanraking zal komen.

Neurologische verbetering

Neurologische verbetering maakt gebruik van technologieën die hersenactiviteit kunnen lezen en decoderen. Dit heeft potentie in gebieden zoals scholing, marketing en prestatieverbetering. Gartner voorspelt dat in 2030 30% van de kenniswerkers afhankelijk zal zijn van deze technologieën om relevant te blijven in een door AI gedomineerde werkplek.

Misschien vind je deze berichten ook interessant