Home Bots & Business ABB Q3: ‘Zwak resultaat uit robotics’

ABB Q3: ‘Zwak resultaat uit robotics’

door Pieter Werner

ABB heeft de financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2024 bekendgemaakt, met bescheiden groei in enkele belangrijke gebieden. De bestellingen bedroegen $8.193 miljoen, een stijging van 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Ook de inkomsten stegen met 2% naar $8.151 miljoen. Het bedrijfsresultaat kwam uit op $1.309 miljoen, wat neerkomt op een marge van 16,1%. De operationele EBITA van ABB bedroeg $1.553 miljoen, met een marge van 19,0%, wat een recordniveau is ondanks uitdagingen in bepaalde sectoren.

De brutowinst van het bedrijf steeg jaar-op-jaar met 13%, met een verbetering van de brutomarge van 3,5 procentpunten naar 38,2%. De nettowinst toerekenbaar aan aandeelhouders nam met 7% toe tot $947 miljoen, terwijl de basiswinst per aandeel met 8% steeg naar $0,51. De kasstroom uit operationele activiteiten bleef stabiel op $1.345 miljard.

CEO Morten Wierod gaf aan dat de sterke prestaties van ABB’s divisie Electrification de zwakkere prestaties in Robotics & Discrete Automation en E-mobility compenseerden. Het bedrijf zag ook een tragere omzetgroei, voornamelijk door een zwakkere prestatie in discrete automatisering en de divisie Motion. Desondanks waren er jaar-op-jaar sterke verbeteringen in de meeste divisies, wat bijdroeg aan de solide EBITA-marge.

ABB heeft recent twee overnames afgerond, waarmee het zijn dienstenaanbod verder uitbreidt. Dit betreft de overname van de Födisch Group, waarmee ABB zijn capaciteiten op het gebied van emissiemeting versterkt, en SEAM Group, een Amerikaanse aanbieder van asset management. Vooruitkijkend verwacht ABB voor heel 2024 een vergelijkbare omzetgroei van minder dan 5% en een operationele EBITA-marge van iets meer dan 18%.

Misschien vind je deze berichten ook interessant