Home Bots in Beeld Noorderlicht Groningen presenteert AI-expositie

Noorderlicht Groningen presenteert AI-expositie

door Marco van der Hoeven

Op zondag 27 oktober 2024 opent bij Noorderlicht en de Akerk in Groningen de tentoonstelling *Pixel Perceptions*. Deze expositie toont het werk van meer dan dertig (inter)nationale kunstenaars en onderzoekt hoe Artificial Intelligence (AI) invloed heeft op onze beeldvorming, zowel bewust als onbewust. Met nieuwe, post-fotografische beeldtaal reageren de kunstenaars op creatieve en kritische wijze op AI. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag 19 januari 2025.

De expositie is samengesteld door Noorderlicht, een platform voor fotografie en lens-based media in Nederland. *Pixel Perceptions* wordt belicht vanuit drie invalshoeken: de kijk op de waarheid, zien en gezien worden door AI, en de impact van AI op de beeldcultuur. Naast de vele mogelijkheden die AI biedt, worden ook vragen opgeworpen over de betrouwbaarheid van waarneming, creativiteit in een door AI gedomineerde wereld, en de onzichtbare arbeid die schuilgaat achter deze technologie. De tentoonstelling daagt bezoekers uit om na te denken over de relatie tussen mens en machine en de toekomst van de digitale samenleving.

De tentoonstelling omvat werken van onder anderen de Britse AI-kunstenaar AI.S.A.M., die de toeschouwer confronteert met vragen over perceptie en authenticiteit in de virtuele wereld. Het duo Ymer Marinus en Martina Raponi toont in samenwerking met de Groningse dovengemeenschap de interactieve installatie *Unheard*, waarin het thema ‘zien en gezien worden’ centraal staat. Daarnaast is er de grootschalige installatie *Calculating Empires: A Genealogy of Technology and Power, 1500-2025* van Kate Crawford en Vladan Joler, die de historische relatie tussen technologie en macht in kaart brengt.

De opening van *Pixel Perceptions* wordt ingeleid door de performance *Emoticons Don’t Have Wrinkles* van Luna Maurer, winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Digitale Cultuurproductie 2024. Roosje Klap, co-curator en directeur van Noorderlicht, benadrukt dat de tentoonstelling bezoekers wil uitnodigen om met een vernieuwde blik te kijken naar de invloed van AI op ons dagelijks leven.

Gelijktijdig met de tentoonstelling vindt het contextprogramma *Digital Mirror* plaats, waarin workshops, lezingen en podcasts de relatie tussen technologie, beeldvorming en ethiek onderzoeken. Het programma begint op zondag 27 oktober met een symposium getiteld *Digital Mirrors of Power*, waar onder andere Marleen Stikker van de Waag in Amsterdam en kunstenaar Vladan Joler aanwezig zullen zijn.

Noorderlicht, opgericht in 1980, is een platform in Groningen dat zich richt op fotografie en lens-based media. *Pixel Perceptions* is een voorloper van de Noorderlicht Biënnale 2025, *HU/MAN MACHINE*, waarin de ethische vraagstukken rondom de algoritmische cultuur verder worden uitgediept.

Foto: AI.S.A.M, AI Grill, 2024

Misschien vind je deze berichten ook interessant