Home Bots & Business Gemengde signalen op de robotmarkt

Gemengde signalen op de robotmarkt

door Marco van der Hoeven

In 2024 laat de robotmarkt een wisselend beeld zien, met uiteenlopende prestaties per sector en regio. Volgens rapporten van de Association for Advancing Automation (A3) en de International Federation of Robotics (IFR) daalden de robotbestellingen in Noord-Amerika, terwijl de wereldwijde servicerobotmarkt juist sterk groeide.

In Noord-Amerika kromp de verkoop van industriële robots in de eerste helft van 2024. A3 meldt een daling van 7,9%, met 15.705 verkochte robots. De omzet daalde met 6,8% tot $982,83 miljoen in vergelijking met dezelfde periode in 2023. De automobielsector liet gemengde resultaten zien: fabrikanten van originele apparatuur (OEM’s) verhoogden hun robotbestellingen met 14,4%, maar de omzet daalde met 12%. De onderdelenbranche daarentegen zag bestellingen dalen met 38,8% en een omzetverlies van 27,3%.

Buiten de automobielsector nam de vraag naar robots juist toe. In de voedings- en consumptiegoederenindustrie stegen de bestellingen met 85,6%, gedreven door personeelstekorten en stijgende kosten. Ook in de levenswetenschappen was er een flinke groei, met 47,9% meer bestellingen en een omzetstijging van 86,7%. Andere sectoren, zoals de halfgeleider- en elektronica-industrie, hadden het echter zwaar, met een afname van 40% door toeleveringsproblemen en lagere investeringen.

Op mondiaal niveau groeide de servicerobotmarkt flink. De IFR rapporteerde een verkoopstijging van 30% voor professionele servicerobots, met meer dan 205.000 verkochte eenheden, waarvan bijna 80% uit Azië kwam. De transport- en logistieke sector was goed voor meer dan de helft van deze verkopen, gestuwd door automatiseringsbehoeften, vooral vanwege personeelstekorten. Ook de horeca en landbouw zagen groei, met stijgingen van respectievelijk 31% en 21% in robotverkopen.

De vraag naar medische robots nam eveneens toe. In 2023 steeg de verkoop met 36%, vooral door de opkomst van robots voor revalidatie, therapie en diagnostiek. De VS leidde de wereldwijde markt in de productie van service- en medische robots, gevolgd door China en Duitsland.

Kortom, de robotica markt in 2024 toont een gemengd beeld. Terwijl de verkoop van industriële robots in Noord-Amerika daalt door economische uitdagingen en lagere investeringen, blijft de mondiale servicerobotmarkt bloeien dankzij technologische innovaties en de toenemende vraag in diverse sectoren.

Misschien vind je deze berichten ook interessant