Home Bots & Business Fourier presenteert GR-2 humanoid robot

Fourier presenteert GR-2 humanoid robot

door Pieter Werner

Fourier heeft de GR-2 geïntroduceerd, de nieuwste toevoeging aan zijn GRx-robots, met verbeteringen in hardware, ontwerp en software, gebaseerd op klantfeedback. De GR-2 heeft een geïntegreerd kabelontwerp dat bijdraagt aan zijn compactheid en de transmissie van stroom en communicatie stroomlijnt. Deze nieuwe configuratie vermindert de tijd die nodig is voor debugging en verlaagt de productiekosten, terwijl de overgang van AI-simulatie naar toepassingen in de echte wereld wordt verbeterd.

De GR-2 is 175 cm lang, weegt 65 kg en is uitgerust met een batterij die een operationele duur van twee uur biedt. Een belangrijke upgrade is de introductie van 12-DoF (degrees of freedom) handprothesen, die dubbel zo flexibel zijn als eerdere modellen. Deze handen zijn ontworpen om de flexibiliteit van de mens na te bootsen, waardoor de robot beter geschikt is voor complexe taken die precisie vereisen. Bovendien beschikt de robot over zes array-type tactiele sensoren die realtime aanpassingen mogelijk maken op basis van de vorm, het materiaal en de kracht die nodig is om objecten te manipuleren.

De GR-2 wordt aangedreven door zeven verschillende FSA (Flexible Series Actuator) eenheden, elk specifiek afgestemd op verschillende draaimomentvereisten van de gewrichten. De FSA 2.0 actuator, die meer dan 380 N.m koppel kan genereren, heeft een dual-encoder systeem dat de nauwkeurigheid van de besturing verbetert, vooral in dynamische omgevingen. De robot kan snelheden tot 5 km/h bereiken.

Voor ontwikkelaars heeft Fourier zijn Software Development Kit (SDK) verbeterd, wat gemakkelijke toegang biedt tot een reeks vooraf geoptimaliseerde modules via intuïtieve API’s. Het platform ondersteunt ontwikkelingsframeworks zoals NVIDIA Isaac Lab, ROS en Mujoco.

Fourier blijft samenwerken met bedrijven en onderzoeksinstellingen, zoals ETH Zurich, Texas, Carnegie Mellon University en Tsinghua University, om de mogelijkheden van humanoïde robots in verschillende industrieën te verkennen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant