Home Bots & Business ‘Voorkom dat robots worden gehackt’

‘Voorkom dat robots worden gehackt’

door Pieter Werner

Een internationale startup verhuist naar Denemarken om software te ontwikkelen die de beveiliging van gegevens verbetert en voorkomt dat robots worden gehackt. Mentoren van het Odense Robotics StartUp Fund en de robotincubator van het Deens Technologisch Instituut zullen helpen om deze oplossing verder te ontwikkelen.

Met het groeiend aantal digitale apparaten dat dagelijks wordt aangesloten, ontstaan er nieuwe kansen, maar ook uitdagingen zoals hacking en datalekken. Bedrijven staan hierdoor vaak voor de uitdaging om het vertrouwen in de gegevens die hun systemen verzamelen en gebruiken, te behouden.

Sushant Pandey, oprichter en CEO van het startupbedrijf Scurid, wil hier verandering in brengen.

Met zijn achtergrond in de industrie en een duidelijke visie om het vertrouwen in gegevens te verbeteren—vooral in de robotica—zal Scurid met zijn oplossing ervoor zorgen dat autonome beslissingen gebaseerd zijn op betrouwbare data.

Dit heeft ertoe geleid dat het bedrijf is geselecteerd door het Odense Robotics StartUp Fund, waar robot- en dronestartups uit Denemarken en het buitenland toegang krijgen tot zachte financiering, mentoren en een incubatoromgeving bij het Deens Technologisch Instituut in Odense.

“Elke ochtend sta ik op om dit complexe probleem op het gebied van veiligheid op te lossen. We hebben zoveel apparaten die elke dag worden aangesloten en nieuwe kansen creëren op een positieve manier. Maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals hacking, compromittering en datalekken. Het kunnen oplossen van dit complexe probleem, dat in sommige gevallen levens kan redden, is echt de drijfveer voor mij,” zegt Sushant Pandey.

Sushant Pandey komt uit India, woont momenteel in Duitsland en verhuist nu naar Denemarken, terwijl zijn mede-oprichter Darrell Lords een Amerikaan is die in Japan woont. Scurid is daarom zowel in Japan als in Denemarken aanwezig, met Denemarken als het hoofdkantoor.

Databeveiliging

Data speelt een cruciale rol in de productie en robotica. Als deze gegevens niet veilig of betrouwbaar zijn, kunnen de beslissingen van autonome systemen fout zijn, met ernstige gevolgen.

“De incubator is een perfecte testomgeving voor ons, waar we ondersteuning kunnen krijgen, onze software kunnen testen en advies kunnen krijgen over hoe we het beste ons bedrijf kunnen opbouwen op basis van ons hele idee,” zegt Sushant Pandey en vervolgt:

“Een van de grootste risico’s die we op dit moment proberen op te lossen, is de toegang tot privé-informatie, zoals wachtwoorden en API-sleutels, die worden gebruikt in het productieproces en de robotica. We verkleinen het aanvalsoppervlak voor deze bedrijven door dat proces te automatiseren.”

Noodzaak

Scurid heeft een oplossing ontwikkeld—een softwareplatform—dat traceerbaarheid en vertrouwen in data vereenvoudigt en waarborgt. Dit betekent dat beslissingen die in het productieproces worden genomen, betrouwbaar zijn en niet gehackt of gecompromitteerd kunnen worden.

Volgens Anders Billesø Beck, Vice President Strategie en Innovatie bij Universal Robots, speelt dit nu en in de toekomst een enorme rol:

“Cybersecurity is tegenwoordig een van de meest kritieke factoren voor elk bedrijf, en we zien dat klanten hier steeds meer de focus op leggen. Ook op het gebied van wetgeving gebeurt er veel,” zegt hij, en vervolgt:

“Sterke cybersecurity-oplossingen zijn niet langer een optie, maar een noodzaak. En met de opname van Scurid in het Odense Robotics StartUp Fund wordt een grote stap gezet richting goede, moderne oplossingen en een veiligere toekomst.”

Op dit moment werkt Scurid samen met partners zoals Arrow Electronics, Microsoft en het Deense bedrijf TrustStamp.
Het Odense Robotics StartUp Fund is een bedrijfsfonds met als doel robotondernemers uit Denemarken en het buitenland eenvoudiger toegang te bieden tot kapitaal, ondersteuning en een sterke incubatieomgeving.

Misschien vind je deze berichten ook interessant