Home Bots & Business Case: AgriEuro zet robots in voor geautomatiseerd voorraadbeheer 

Case: AgriEuro zet robots in voor geautomatiseerd voorraadbeheer 

door Pieter Werner

AgriEuro, leverancier van landbouw- en tuinonderhoudsproducten in Italië, gaat in zijn nieuwe logistieke centrum in Spoleto robots inzetten voor het beheer van reserveonderdelen.  In samenwerking met Dematic wordt een AutoStore-systeem geïnstalleerd dat het dagelijkse beheer van onderdelen automatiseert. Dit systeem maakt gebruik van 12 robots die onder meer verantwoordelijk zijn voor het stapelen en verwerken van voorraad.

Het nieuwe logistieke centrum, dat in de komende maanden wordt gebouwd naast het hoofdkantoor van AgriEuro, zal zich volledig richten op aftersalesactiviteiten, waaronder het beheer van reserveonderdelen en kleine componenten. Dematic is gevraagd om een schaalbare automatiseringsoplossing te ontwikkelen die voldoet aan de huidige opslag- en capaciteitsbehoeften, terwijl het systeem ook flexibel uitbreidbaar is om toekomstige groei te ondersteunen. Het AutoStore-systeem speelt hierin een centrale rol.

Het AutoStore-systeem, dat door Dematic wordt geïmplementeerd, bestaat uit 32.000 bakken met een totale opslagcapaciteit van ruim 2.000 kubieke meter. Op het raster opereren 12 robots, die een verwerkingscapaciteit van 240 bewegingen per uur kunnen bereiken. Het systeem heeft vijf in- en uitgangen die worden bediend door personeel van AgriEuro en maakt gebruik van een ‘goederen naar persoon’-proces, wat traditionele orderpicking overbodig maakt en de ergonomie voor magazijnmedewerkers verbetert.

Roberto Arduini, logistiek manager van AgriEuro, stelt dat de keuze voor het AutoStore-systeem niet alleen gericht is op het optimaliseren van het ruimtegebruik, maar ook op het verbeteren van de aftersales-service. “Met dit systeem kunnen we meer dan een miljoen reserveonderdelen opslaan voor 40.000 verschillende machinemodellen, wat naar verwachting de nauwkeurigheid en snelheid van onze serviceverlening zal verbeteren,” aldus Arduini.

Volgens Rosario Filomena, salesmanager bij Dematic, biedt het AutoStore-systeem niet alleen een efficiënte oplossing voor ruimtebeheer, maar draagt het ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van AgriEuro. “Het systeem maakt gebruik van een ontwerp dat de beschikbare ruimte optimaal benut door dozen op elkaar te stapelen en producten met een hoge omloopsnelheid sneller toegankelijk te maken. Dit helpt het energieverbruik te minimaliseren en voldoet aan de milieudoelstellingen van het bedrijf.”

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant