Home Bots in Society ‘Meederheid Nederlanders heeft slimme apparaten in huis’

‘Meederheid Nederlanders heeft slimme apparaten in huis’

door Pieter Werner

Uit onderzoek door reichelt elektronik blijkt dat Nederlanders steeds vaker slimme apparaten in hun huis. Hoewel praktische functies belangrijk blijven, speelt comfort een grote rol in de populariteit van smart home-technologie. Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de Nederlandse huishoudens (68%) smart home-producten gebruikt. Slimme tv’s, muzieksystemen en beveiligingssystemen zijn het meest populair, terwijl slimme verwarmingssystemen ook steeds meer worden toegepast.

Voor veel Nederlanders is comfort de belangrijkste reden om slimme apparaten aan te schaffen. Ruim de helft (51%) gaf aan dat ze hiermee hun wooncomfort wilden verhogen, gevolgd door de praktische functies die dergelijke apparaten bieden (44%). Daarnaast is een derde (32%) geïnteresseerd in technologie en ziet dat als een belangrijke motivatie voor de aanschaf.

Energiebesparing is eveneens een factor die meespeelt bij de keuze voor smart home-producten. Ongeveer 34% van de respondenten gaf aan dat ze investeren in slimme technologie om energiekosten te verlagen, en 60% rapporteerde een verlaging van hun elektriciteitsverbruik. Toch valt er nog winst te behalen: zo gebruikt slechts 8% slimme verlichting, terwijl 76% dit wel als nuttig beschouwt. Hetzelfde geldt voor slimme irrigatiesystemen, die slechts door 11% worden gebruikt, terwijl de helft van de ondervraagden het potentieel ervan inziet voor waterbesparing.

Een smart home biedt volgens 86% van de respondenten gemak in het dagelijks leven. Bediening via een app is de meest gebruikte methode (74%), terwijl spraakbesturing (22%) en afstandsbediening (30%) minder populair zijn. Gebruikers hechten bij de aanschaf vooral waarde aan de prijs-prestatieverhouding (63%), duurzaamheid (48%) en levensduur van de producten (35%).

Toch is er ook kritiek. Veel smart home-producten zijn nog niet toegankelijk genoeg voor ouderen of mensen met een handicap, een punt dat door 59% van de respondenten wordt benadrukt. Er is een duidelijke wens richting fabrikanten om de producten beter af te stemmen op de behoeften van deze groepen.

In de toekomst hopen consumenten vooral op lagere prijzen (48%) en duurzamere producten (31%). Daarnaast verwachten veel mensen meer mogelijkheden om hun energie- en waterverbruik te monitoren (27%). Innovaties die ouderen ondersteunen om langer zelfstandig te blijven wonen (28%) en apparaten die verloren voorwerpen kunnen traceren (26%) staan eveneens hoog op het verlanglijstje.

“Het onderzoek toont aan dat smart homes al een belangrijk onderdeel zijn van het dagelijks leven,” aldus Thomas Kruse, productmanager bij reichelt elektronik. “Slimme apparaten dragen niet alleen bij aan het gemak, maar ook aan de sfeer in huis. De mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput, en mensen kijken uit naar nieuwe innovaties die hun leven verder kunnen vergemakkelijken.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant