Home Bots & Business Gartner: ‘AI wordt multimodaal’

Gartner: ‘AI wordt multimodaal’

door Marco van der Hoeven

Volgens de analisten van Gartner zal in 2027 veertig procent van alle generatieve AI-oplossingen multimodaal zijn, wat betekent dat ze tegelijkertijd met tekst, beeld, audio en video kunnen werken. Dit is een aanzienlijke toename vergeleken met slechts één procent in 2023. Deze verschuiving naar multimodale modellen zorgt voor betere interactie tussen mens en AI en biedt bedrijven de kans om hun AI-toepassingen verder te differentiëren.

Tijdens de Gartner IT Symposium/Xpo 2024, dat van 4 tot 7 november in Barcelona plaatsvindt, bespreken analisten de nieuwste AI-trends, waaronder de opkomst van multimodale generatieve AI. Volgens Erick Brethenoux, Vice President en Analist bij Gartner, helpen multimodale modellen om verbanden te leggen tussen verschillende datastromen. Hierdoor kunnen de voordelen van AI-oplossingen in verschillende toepassingen en datatypen worden opgeschaald, wat bedrijven helpt om efficiënter te opereren.

In het Hype Cycle-rapport van Gartner voor 2024 wordt multimodale generatieve AI samen met open-source large language models (LLM’s) genoemd als een technologie die de komende vijf jaar een grote impact op organisaties zal hebben. Deze innovaties bieden aanzienlijke voordelen op het gebied van concurrentievoordeel en marktintroductie.

Twee andere technologieën worden in het rapport als het meest veelbelovend gezien voor de komende tien jaar: domeinspecifieke generatieve AI-modellen en autonome agents. Domeinspecifieke modellen zijn ontworpen voor specifieke industrieën en bedrijfsfuncties en bieden nauwkeurigere, veiligere en beter op de context afgestemde resultaten dan algemene modellen. Autonome agents zijn systemen die zonder menselijke tussenkomst doelen bereiken en kunnen leren van hun omgeving, wat hen in staat stelt complexe taken uit te voeren.

Brethenoux benadrukte dat multimodale AI essentieel is, omdat de meeste data in de echte wereld uit verschillende modaliteiten bestaan, zoals visuele en auditieve informatie. Door meerdere modaliteiten te combineren, kan AI complexere taken uitvoeren en een betere gebruikerservaring bieden. De huidige multimodale modellen zijn echter nog beperkt tot twee of drie modaliteiten, maar dit aantal zal in de komende jaren toenemen.

Daarnaast zullen open-source LLM’s, die zijn ontwikkeld om AI-modellen toegankelijker te maken voor bedrijven en ontwikkelaars, een belangrijke rol spelen in de toekomst van generatieve AI. Deze modellen bevorderen innovatie doordat ze bedrijven de mogelijkheid bieden om AI-oplossingen op maat te maken en beter controle te houden over privacy en beveiliging.

Gartner voorspelt dat de opkomst van domeinspecifieke AI-modellen de implementatie van AI-projecten zal versnellen, met verbeterde prestaties en een hogere mate van veiligheid als resultaat. Dit zal naar verwachting leiden tot een bredere adoptie van AI-oplossingen, vooral in gevallen waar algemene modellen niet voldoende presteren. Autonome agents, die zonder menselijke tussenkomst werken, zullen ook een grote impact hebben op de bedrijfsvoering, waarbij ze complexe taken kunnen automatiseren en zo kostenbesparingen opleveren.

Hoewel de AI-markt zich momenteel in een ‘fase van ontgoocheling’ bevindt, voorspelt Gartner dat de echte voordelen van generatieve AI zullen ontstaan zodra de hype is afgenomen en de technologie zich verder ontwikkelt. De komende jaren zullen volgens Gartner daarom een snelle vooruitgang in AI-capaciteiten laten zien, wat bedrijven nieuwe mogelijkheden biedt om concurrentievoordeel te behalen.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant