Home Bots in Society Draghi: AI is de toekomst voor Europese industrie

Draghi: AI is de toekomst voor Europese industrie

door Pieter Werner

In zijn visie op de toekomst van Europa heeft voormalig president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, de transformatieve rol van kunstmatige intelligentie (AI) als sleutel tot het versterken van de Europese concurrentiepositie op het wereldtoneel benadrukt. Terwijl Europese industrieën steeds meer te maken krijgen met concurrentie uit China en de Verenigde Staten, benadrukte Draghi dat Europa snel moet handelen om AI en robotica te omarmen en zo de productiviteit te verhogen en zijn positie in geavanceerde technologieën veilig te stellen.

Tijdens een top over Europese innovatie waarschuwde Draghi dat Europa het risico loopt achter te blijven als het de AI-revolutie niet volledig omarmt. “We staan op de drempel van een grote transformatie,” zei hij. “AI is niet alleen een optie – het is de weg vooruit als Europa concurrerend wil blijven in de wereldeconomie.”

Europa loopt momenteel achter op de VS en China op het gebied van digitale technologie, met slechts een klein aandeel in de wereldwijde techmarkt. Draghi benadrukte dat, ondanks de historische kracht van Europa in sectoren zoals de auto-industrie en farmaceutica, het moeite heeft om innovaties in AI en robotica op te schalen. Slechts vier van de top 50 techbedrijven ter wereld zijn Europees, en het EU-aandeel in wereldwijde tech-inkomsten is de afgelopen tien jaar gedaald van 22% naar 18%.

Toch ziet de voormalig bankier een pad vooruit. Volgens Draghi heeft Europa nog steeds een sterk potentieel in gebieden zoals autonome robotica, waar het goed is voor 22% van de wereldwijde activiteit. Hij gelooft dat AI industrieën zoals de farmaceutische sector, auto-industrie en energiesector kan revolutioneren, en zo efficiëntie, productiviteit en innovatie kan stimuleren. “AI zal de cruciale factor zijn om de productiviteit te verhogen en Europa in staat stellen zijn leiderschap in sectoren zoals farmaceutica en energie te behouden,” aldus Draghi.

Productiviteit en economische groei

Een van de belangrijkste punten die Draghi benadrukte, was het verband tussen AI en productiviteit. De productiviteitsgroei in Europa is de afgelopen twee decennia gestagneerd, een trend die volgens Draghi omkeerbaar is met de juiste technologische investeringen. AI heeft volgens hem het potentieel om toeleveringsketens te optimaliseren, voertuigontwerpen te verbeteren en zelfs de geneeskunde te revolutioneren via AI-gestuurde diagnostische hulpmiddelen.

Echter, hij waarschuwde dat Europa niet alleen moet investeren in AI, maar ook in het creëren van de noodzakelijke infrastructuur om AI-innovaties te laten floreren. “We moeten de barrières doorbreken die onze innovatieve bedrijven ervan weerhouden om op te schalen. AI zal Europa alleen ten goede komen als we deze doorbraken kunnen commercialiseren,” drong Draghi aan.

Sociale zorgen aanpakken

Ondanks het optimisme rondom AI erkende Draghi de zorgen van werknemers over de mogelijkheid van baanverlies. Uit enquêtes blijkt dat 70% van de Europese werknemers voorstander is van beperkingen op AI om banen te beschermen. Draghi benadrukte dat Europa een evenwichtige aanpak moet hanteren om ervoor te zorgen dat de voordelen van AI breed worden gedeeld. “We moeten werknemers voorzien van de vaardigheden en opleidingen die nodig zijn om te gedijen in een door AI gedreven economie,” zei hij, waarbij hij pleitte voor onderwijs en een leven lang leren als onderdeel van de AI-strategie.

Om concurrerend te blijven, riep Draghi op tot gecoördineerde actie in de hele EU, waaronder het harmoniseren van regelgeving, het vergroten van investeringen in AI-startups en het strategisch integreren van AI in verschillende industrieën. “Europa heeft de middelen en het talent; nu hebben we de politieke wil nodig om van AI de hoeksteen van onze industriële strategie te maken,” concludeerde hij.

Misschien vind je deze berichten ook interessant