Middelbare scholier Selin Alara Ornek uit Istanbul, Turkije, heeft gebruikgemaakt van NVIDIA’s Jetson-platform voor edge AI en robotica om een robotgeleidehond genaamd IC4U te ontwikkelen, bedoeld om mensen met een visuele beperking te ondersteunen. IC4U maakt deel uit van een reeks robots die Ornek heeft gecreëerd, waaronder een schoolhulprobot genaamd BB4All, die in staat is om realtime meldingen en gezondheidsmonitoring uit te voeren om pesten te helpen voorkomen.
Ornek, een autodidactische roboticaontwikkelaar en lid van AI4ALL en de New York Academy of Science, heeft erkenning gekregen in de wereldwijde robotica-gemeenschap. Haar prestaties omvatten het winnen van de 2021 Istanbul Bosphorus Robot Cup en een derde plaats in de 2023 OpenCV AI Competition.
De inspiratie voor IC4U kwam voort uit een reis naar Frankrijk, waar ze een geleidehond zijn eigenaar zag assisteren, evenals uit haar persoonlijke ervaring met haar overleden hond, Korsan. Het project was erop gericht een betrouwbare metgezel te creëren voor mensen met een visuele beperking, zonder beperkingen op het gebied van leeftijd of gezondheid.
Ornek rustte IC4U aanvankelijk uit met ultrasone sensoren voor objectdetectie, maar verbeterde later de capaciteiten van de robot na deelname aan de 2021 World Summit AI. Ze integreerde geluidssensoren en een ZED 2i Wide-Angle 3D AI-camera, waardoor IC4U visuele informatie kan verwerken en objecten zoals stopborden, verkeerslichten en zelfs de denominatie van papiergeld kan detecteren. Aangedreven door de NVIDIA Jetson Nano-ontwikkelingskit, bieden IC4U’s hogeresolutiesensoren een uitgebreide omgevingsbewustzijn.
In de toekomst is Ornek van plan om IC4U verder uit te breiden, bijvoorbeeld met een winkelassistent, en ze wil de robot inzetten in slimme steden. Dit najaar zet ze haar studie computerwetenschappen voort aan de University of British Columbia met een volledige beurs. Ornek’s werk benadrukt haar toewijding om AI en robotica te bevorderen voor sociaal welzijn, en ze moedigt vooral jonge meisjes aan om technologie te verkennen.