Home Bots & Business Forse groei markt voor robot-drones

Forse groei markt voor robot-drones

door Marco van der Hoeven

De wereldwijde markt voor drone-robots zal naar verwachting met USD 21,64 miljard groeien van 2024 tot 2028, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 46,02%, volgens een rapport van Technavio. Deze groei wordt gedreven door de toenemende toepassingen van drone-robots in verschillende sectoren, zoals landbouw, defensie, bouw, logistiek en entertainment. De vooruitgang op het gebied van drone-autonomie, sensortechnologie, kunstmatige intelligentie en softwareplatforms verbetert de mogelijkheden van drones, waardoor ze essentiële hulpmiddelen worden voor taken zoals infrastructuurinspecties, gewasmonitoring, luchttoezicht en bezorgdiensten.

Belangrijke trends die bijdragen aan deze marktgroei zijn onder andere de ontwikkeling van geavanceerdere sensoren en AI-tools, die drones in staat stellen autonoom te opereren in complexe omgevingen. Daarnaast heeft verbeterde batterijtechnologie de vliegtijden van drones verlengd, en regelgeving ontwikkelt zich om veilig en verantwoordelijk gebruik van drones te waarborgen. De markt ziet ook een consolidatie, waarbij grotere bedrijven kleinere bedrijven overnemen om de kwaliteit van producten en diensten te verbeteren.

Ondanks de positieve vooruitzichten, wordt de markt geconfronteerd met uitdagingen, met name op het gebied van cyberbeveiliging. Drones zijn sterk afhankelijk van communicatietechnologieën en dataverbindingen, waardoor ze vatbaar zijn voor externe interferentie en cyberaanvallen. Deze kwetsbaarheid roept zorgen op over de veiligheid van datatransmissie en de mogelijkheid dat drones worden gecompromitteerd door malware-aanvallen, waardoor indringers de controle over de apparaten kunnen overnemen. Deze problemen kunnen de marktgroei belemmeren omdat belanghebbenden deze beveiligingsproblemen willen aanpakken.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant