Home Bots & Business ‘Verouderde infrastructuur en gebrek aan vaardigheden belemmeren AI-toepassingen’

‘Verouderde infrastructuur en gebrek aan vaardigheden belemmeren AI-toepassingen’

door Marco van der Hoeven

Uit een recent onderzoek onder 600 IT-managers blijkt dat verouderde infrastructuur en een gebrek aan vaardigheden de implementatie van AI-toepassingen binnen bedrijven belemmeren. Het rapport, getiteld *The State of Enterprise AI and Modern Data Architecture*, toont aan dat hoewel 88% van de bedrijven AI in bepaalde mate toepast, velen niet over de benodigde data-infrastructuur en werknemersvaardigheden beschikken om optimaal van AI te profiteren.

De grootste uitdagingen die bedrijven ervaren zijn zorgen over beveiliging en compliancerisico’s (74%), een gebrek aan opgeleid personeel om AI-tools te beheren (38%), en de hoge kosten van deze tools (26%).

Een belangrijk inzicht uit het rapport is dat succesvolle AI-toepassingen afhankelijk zijn van betrouwbare data. Ondanks dat 94% van de respondenten aangeeft hun data te vertrouwen, zou 55% liever één enkele, betrouwbare databron gebruiken. Uitdagingen zoals tegenstrijdige datasets (49%), problemen bij het organiseren van data tussen verschillende platforms (36%), en een overvloed aan data (35%) wijzen op een gebrek aan een moderne data-architectuur die veilige en toegankelijke datatoegang mogelijk maakt.

AI wordt momenteel al ingezet voor het automatiseren van IT-processen, het ontwikkelen van chatbots voor klantenservice, en het versnellen van data-analyse voor betere besluitvorming. De meest voorkomende toepassingen omvatten het verbeteren van klantervaringen (60%), het verhogen van operationele efficiëntie (57%), en het versnellen van analyses (51%). Organisaties gebruiken AI bijvoorbeeld voor het verbeteren van beveiliging en fraudedetectie, het automatiseren van klantenservice, en het ondersteunen van voorspellende diensten en chatbots, met als doel een veiligere, eenvoudiger en intuïtieve klantbeleving te bieden.

Het volledige rapport staat hier

Misschien vind je deze berichten ook interessant