Home Bots & Business ‘Een derde van Generatieve AI-projecten overleeft Proof of Concept niet’

‘Een derde van Generatieve AI-projecten overleeft Proof of Concept niet’

door Marco van der Hoeven

Volgens Gartner zal tegen eind 2025 minstens 30% van de generatieve AI (GenAI)-projecten worden stopgezet na de proof of concept-fase. Dit komt door factoren als slechte datakwaliteit, onvoldoende risicobeheersing, oplopende kosten of onduidelijke zakelijke waarde.

Rita Sallam, Distinguished VP Analyst bij Gartner, zegt hierover: “Na de hype van vorig jaar willen ongeduldige executives nu rendement op hun GenAI-investeringen zien, maar organisaties worstelen om die waarde te realiseren. Naarmate de reikwijdte van de initiatieven groter wordt, wordt de financiële last van het ontwikkelen en implementeren van GenAI-modellen steeds voelbaarder.”

Een belangrijke uitdaging voor organisaties is het rechtvaardigen van de substantiële investering in GenAI voor productiviteitsverbetering, wat moeilijk direct in financiële voordelen om te zetten is, aldus Gartner. Veel organisaties gebruiken GenAI om hun bedrijfsmodellen te transformeren en nieuwe zakelijke kansen te creëren. Deze implementatiebenaderingen brengen echter aanzienlijke kosten met zich mee, variërend van $5 miljoen tot $20 miljoen.

“GenAI heeft helaas geen one-size-fits-all benadering, en de kosten zijn niet zo voorspelbaar als bij andere technologieën,” zei Sallam. “Wat je uitgeeft, de use cases waarin je investeert en de implementatiebenaderingen die je kiest, bepalen allemaal de kosten. Of je nu een marktverstoorder bent en AI overal wilt implementeren, of je een conservatievere focus hebt op productiviteitswinsten of het uitbreiden van bestaande processen, elk kent verschillende niveaus van kosten, risico, variabiliteit en strategische impact.”

Ongeacht de AI-ambities, toont onderzoek van Gartner aan dat GenAI een hogere tolerantie vereist voor indirecte, toekomstige financiële investeringscriteria versus onmiddellijke return on investment (ROI). Historisch gezien zijn veel CFO’s niet comfortabel met investeren vandaag voor indirecte waarde in de toekomst. Deze terughoudendheid kan de toewijzing van investeringen beïnvloeden naar tactische in plaats van strategische uitkomsten.

Zakelijke Waarde Realiseren

Early adopters in verschillende industrieën en bedrijfsprocessen rapporteren een reeks zakelijke verbeteringen die variëren per use case, functietype en vaardigheidsniveau van de werknemer. Volgens een recent onderzoek van Gartner meldden respondenten een gemiddelde omzetstijging van 15,8%, kostenbesparingen van 15,2% en een productiviteitsverbetering van 22,6%. De enquête werd afgenomen onder 822 bedrijfsleiders tussen september en november 2023.

“Deze gegevens dienen als een waardevol referentiepunt voor het beoordelen van de zakelijke waarde die voortvloeit uit GenAI-bedrijfsmodelinnovatie,” zei Sallam. “Maar het is belangrijk om de uitdagingen bij het schatten van die waarde te erkennen, aangezien de voordelen zeer specifiek zijn voor het bedrijf, de use case, de rol en het personeelsbestand. Vaak is de impact niet onmiddellijk duidelijk en kan deze zich na verloop van tijd manifesteren. Deze vertraging doet echter geen afbreuk aan de potentiële voordelen.”

Zakelijke Impact

Gartner stelde dat door de zakelijke waarde en de totale kosten van GenAI-bedrijfsmodelinnovatie te analyseren, organisaties de directe ROI en toekomstige waardeslag kunnen vaststellen. Dit is een cruciaal hulpmiddel voor het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen over GenAI-bedrijfsmodelinnovatie.

“Als de bedrijfsresultaten aan de verwachtingen voldoen of deze overtreffen, biedt dit een kans om investeringen uit te breiden door GenAI-innovatie en -gebruik op grotere schaal toe te passen, of door het te implementeren in andere bedrijfsafdelingen,” zei Sallam. “Als de resultaten echter tegenvallen, kan het nodig zijn om alternatieve innovatiescenario’s te verkennen. Deze inzichten helpen organisaties strategisch middelen toe te wijzen en de meest effectieve koers te bepalen.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant