Home Bots & Brains ‘10.000 humanoïde robots actief in 2027’

‘10.000 humanoïde robots actief in 2027’

door Pieter Werner

De wereldwijde verkoop van humanoïde robots zal in 2027 meer dan 10.000 exemplaren bedragen. In 2030 zal dat zijn gegroeid tot 38.000 stuks, een jaarlijkse groei van 83% van 2024 tot 2030. Dat voorspelt Omdia in het rapport Robotics Hardware Market Forecast – 2021–30.

Het jaar 2024 wordt gezien als een cruciaal moment voor humanoïde robots, mede door de vooruitgang in generatieve AI (GenAI) die menselijke eigenschappen nabootst. Deze robots komen op de markt na aanzienlijke investeringen van technologische pioniers zoals Boston Dynamics. Vooruitgangen in servomotoren, harmonische aandrijvingen en sensoren hebben de ontwikkelingskosten verlaagd, wat massaproductie van humanoïde robots mogelijk maakt. Verbeterde AI op het apparaat heeft de integratie van essentiële AI-software voor bewegingscontrole, navigatie en computervisie vergemakkelijkt. Bedrijven zoals NVIDIA stimuleren het gebruik van humanoïde robots vanwege de groeiende vraag naar AI-gestuurde automatisering.

Eerste toepassingen van humanoïde robots zijn vooral te zien in de automobielindustrie, met bedrijven zoals Tesla en Nio als vroege gebruikers. De mogelijkheden voor humanoïde robots reiken echter veel verder, zoals in productie, logistiek, retail, horeca, klantenservice en gezondheidszorg. Naast Tesla, Nio en Boston Dynamics zijn er diverse startups zoals Agility Robotics, Dataa Robotics, Dreame, Figure, Fourier Intelligence, UBTech en Unitree die zich ook op deze technologie richten.

Ondanks de optimistische vooruitzichten is de technologie achter humanoïde robots nog in een vroeg stadium. De complexiteit van deze robots vormt uitdagingen voor massaproductie en brede toepassing, met veel robots nog in de test- of proefstadium. Grootschalige implementatie wordt over een paar jaar verwacht. Volgens Lian Jye Su, Hoofdanalist bij Omdia, integreren Chinese bedrijven zoals Dataa Robotics fundamentele modellen in humanoïde robots voor natuurlijke taalinteracties.

De groeiende interesse in humanoïde robots maakt deel uit van een bredere trend richting meer robotautomatisering in diverse sectoren. Omdia voorspelt aanzienlijke groei in het gebruik van robots in zakelijke en industriële segmenten, aangedreven door automatische geleide voertuigen, autonome mobiele robots, viervoeters en humanoïde robots.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant