Strengere klanteisen, kortere doorlooptijden, hoge werkdruk en personeelstekort: maakbedrijven staan voor grote uitdagingen, waar robots bij zouden kunnen helpen. Die oplossingen zijn op 5 en 6 juni te zien in de Brabanthallen in Den Bosch bij Vision, Robotics & Motion. Dit jaar is een nieuwe pijler toegevoegd: de vakbeurs Digital Innovation. Rocking Robots zal als mediapartner verslag doen van dit evenement. We spraken over de nieuwe editie met Programmamanager Charlotte de Jong.
Mikrocentrum is organisator van Vision, Robotics & Motion 2024, samen met Digital Innovation, dé one-stop-shop voor de fabriek van de toekomst. Ruim honderd exposanten laten hun oplossingen zien voor slim automatiseren in een productieomgeving. Op het congres worden praktische use cases en tips van maakbedrijven besproken door experts, en op de demopleinen staan allerlei innovaties.
Platform Mikrocentrum is er voor de maakindustrie, en van daaruit zagen we dat er vraag was naar informatie over slim automatiseren van de productie-omgeving”, zegt programmamanager Charlotte de Jong over het ontstaan van Vision, Robotics & Motion, dat ondertussen is uitgegroeid tot het grootste automation-event voor de Nederlandse maakindustrie. “Nog steeds willen bedrijven weten wat er eigenlijk komt kijken bij het inzetten van robots en cobots. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de andere medewerkers?”
Data
De vraag naar slimme automatisering neemt nog steeds toe, door trends als een krappe arbeidsmarkt en strengere klanteisen. Digitalisering is daar in toenemende mate onderdeel van, zodat de nieuwe pijler Digital Innovation een logische stap is. De Jong: “Je kunt alleen effectief automatiseren wanneer je de digitalisering op orde hebt. Daarom laten we dit jaar op Digital Innovation ook business software-oplossingen zien voor bijvoorbeeld planning en data-analyse.”
Een belangrijk onderdeel van het evenement zijn de praktijkvoorbeelden die worden besproken, zoals dit jaar de automatiseringsoplossing die Schiphol heeft ingevoerd voor het afhandelen van bagage. In de bagagehal op Schiphol werken medewerkers van Aviapartner met een bagagerobot die het fysiek zware deel van bagageafhandeling, het tillen van de koffers, overneemt van de medewerker.
Schiphol heeft 19 robots gekocht na positieve ervaringen van medewerkers tijdens een proef, en verwacht dat deze bij gebruik op grote schaal minstens 80% tot 90% van alle bagagestukken probleemloos kunnen verwerken. Daarmee zet Schiphol samen met de afhandelbedrijven stappen om de fysieke belasting voor bagagemedewerkers naar beneden te brengen, zoals ook wordt geëist door de Arbeidsinspectie.
Ontmoeten
Ze vervolgt: “De komende editie van Vision, Robotics & Motion kunnen mensen zich dan ook in een hele korte periode laten informeren over alles wat ze op het gebied van automation kunnen doen voor hun bedrijf. Al gaat het maar om een klein stapje, de bedrijven die op de beurs staan hebben daar enorm veel kennis over, dus zij kunnen zich in een middag of een dag volledig laten informeren over de mogelijkheden, en inspiratie opdoen voor innovatie.”
Aan de andere kant is het voor de leveranciers interessant om hun oplossingen te presenteren aan potentiële klanten. “Op Vision, Robotics & Motion komen veel maakbedrijven die echt op zoek zijn naar oplossingen. We zien dat bij veel van die bedrijven het personeelstekort echt nijpend wordt, en dat ze te maken hebben met die kritische en veeleisende klanten. Bedrijven kunnen daar elkaar over van gedachten wisselen in een prettige sfeer.”
Zie ook:
‘Het gaat uiteindelijk altijd om de praktische toepassing van robots’