De markt voor robotische prothese-armen zal volgens marktonderzoeksbureau Technavio tussen 2023 en 2027 met 493,52 miljoen dollar toenemen, met een jaarlijkse groeipercentage (CAGR) van meer dan 13,21%. Europa, dat in 2022 het grootste marktaandeel had, zal naar verwachting een incrementele groei van 37% doormaken. Deze groei wordt aangedreven door belangrijke ontwikkelingen in de robotica, kunstmatige intelligentie (AI) en 3D-printtechnologie, die het mogelijk maken op maat gemaakte prothese-armen te ontwikkelen voor mensen met amputaties of chronische aandoeningen.
Het aanpassen van deze prothesen omvat het gebruik van geavanceerde materialen en biomimetisch ontwerp, terwijl hersen-computer interfaces de functionaliteit verhogen. Belangrijke spelers op de markt zoals Advanced Arm Dynamics Inc., Aether Biomedical sp. z o.o., en Bionic Hope Pvt. Ltd. hebben strategische maatregelen genomen zoals allianties, partnerschappen en fusies om hun positie te versterken. Andere innovatieve bedrijven zijn onder meer Mobius Bionics en Ossur, die vooroplopen in de toepassing van AI en 3D-printtechnieken voor de productie van protheses.
De vraag naar prothetische robotarmen neemt toe door een stijgend aantal amputaties veroorzaakt door verwondingen, chronische ziektes zoals diabetes, vaatziekten, kanker en hart- en vaataandoeningen. Organisaties zoals de Amputee Coalition benadrukken het belang van toegankelijkheid en betaalbaarheid van deze technologieën.
De integratie van betere materialen, biosensortechnologie en AI in bionische protheses biedt zowel uitdagingen als kansen. Systemen zoals het LUKE armsysteem en microprocessorgestuurde protheses zoals myo-elektrische en door de geest bestuurde protheses transformeren het landschap. Hoewel de hoge kosten, voornamelijk door de inkoop van grondstoffen en transport, toegankelijkheid in ontwikkelingslanden belemmeren, leiden technologische vooruitgangen tot een verbeterde levenskwaliteit voor gebruikers.
Met een markt die rijp is voor verdere innovatie en verbetering, blijven technologieën zoals virtuele realiteit en AI cruciale rollen spelen bij het verhogen van de functionaliteit van prothetische robotarmen. De toekomst van deze markt ligt in de verdere integratie van hersen-computer interfaces en geavanceerde aanpassingen, wat hoop biedt op een natuurlijkere en functionelere ervaring voor limbvervanging.