Brain-machine interfaces (BMI’s) zullen tegen 2040 waarschijnlijk een normaal onderdeel van het dagelijks leven zijn. Deze voorspelling doet universitair hoofddocent Mohit Shivdasani van de afdeling biomedische technologie van UNSW Sydney.
BMI’s, algemeen bekend als ‘smartbrains’, vormen een directe communicatieroute tussen de elektrische activiteit van de hersenen en externe apparaten, zoals computers of robotachtige ledematen. Shivdasani benadrukte in de UNSW-podcast ‘Engineering the Future of Biomedical Engineering’ de snelle vooruitgang op dit gebied en het potentieel voor wijdverbreide toepassing in de nabije toekomst.
De opmerkingen van Shivdasani zijn een verschuiving van fictie naar realiteit. De reis begon in 2006 aan de Brown University, waar onderzoekers met succes elektroden implementeerden in de motorische cortex van twee verlamde individuen, waardoor ze een robotarm en een computercursor uitsluitend via hun gedachten konden besturen.
Hoewel commercieel gebruik van BMI’s buiten laboratoriumomgevingen een toekomstperspectief blijft, geven de ontwikkelingen op het gebied van chiptechnologie en medische apparatuur aan dat deze toekomst niet ver weg is. Shivdasani’s eigen onderzoek richt zich op het verbeteren van bionische ogen voor herstel van het gezichtsvermogen en het ontwikkelen van apparaten voor chronische pijn en inflammatoire darmziekten.
De brede implementatie van BMI’s zou de kwaliteit van leven voor velen dramatisch kunnen verbeteren, vooral voor mensen met mobiliteits- en sensorische beperkingen. Shivdasani benadrukt het potentieel van BMI’s om gedachten te lezen en deze in acties te vertalen, zoals het aandrijven van een exoskelet of het mogelijk maken van een patiënt om in zijn rolstoel te rijden.
Patiëntgerichte innovatie is ook een belangrijk aandachtspunt, waarbij Shivdasani zich gesprekken met blinde patiënten herinnert over hun verwachtingen van bionische ogen, variërend van het zien van dierbaren tot het zelfstandiger navigeren door winkelcentra.
Als aanvulling op Shivdasani op de podcast was Claire Bridges, een promovendus bij UNSW, die de toekomst van verbonden gezondheidszorg en biomedische technologie besprak. Ze benadrukte de uitbreiding van telezorg en het gebruik van draagbare en implanteerbare apparaten, zoals smartwatches en bloedglucosemeters, voor continue gezondheidsmonitoring en gegevensverzameling.
Bridges verwacht dat de vooruitgang in technologie en AI een uitgebreidere monitoring van verschillende gezondheidsparameters mogelijk zal maken. Deze vooruitgang zal naar verwachting leiden tot eerdere diagnoses en effectievere preventieve gezondheidszorg, waardoor uiteindelijk het aantal jaren dat de gemiddelde Australiër in slechte gezondheid doorbrengt, zal afnemen.
Deze ontwikkelingen op het gebied van BMI’s en verbonden gezondheidstechnologieën vertegenwoordigen een aanzienlijke sprong voorwaarts in de biomedische technologie, en beloven niet alleen de gezondheidszorg te verbeteren, maar ook onze interactie met medische technologie fundamenteel te veranderen.
Foto: iStock/metamorworks