Home Bots & Business Google in tegenaanval op ChatGPT

Google in tegenaanval op ChatGPT

door Marco van der Hoeven

Gisteren kondigde Alphabet CEO Sundar Pichal in een blogpost de aanstaande lancering aan van Bard, een AI-tool gebaseerd op het Language Model for Dialogue Applications (LaMDA). De aankondiging komt op een moment dat ChatGPT furore maakt, en Microsoft investeert zwaar om deze technologie in Teams op te nemen.

“We hebben gewerkt aan een experimentele AI-service voor gesprekken, mogelijk gemaakt door LaMDA, Bard. En vandaag zetten we nog een stap voorwaarts door het open te stellen voor testers voordat we het de komende weken op grotere schaal beschikbaar maken voor het publiek”, schreef Pichard.

Hij zei ook dat “we toegewijd zijn aan het verantwoord ontwikkelen van AI: in 2018 was Google een van de eerste bedrijven die een reeks AI-principes publiceerde. We blijven onze onderzoekers onderwijs en middelen bieden, werken samen met overheden en externe organisaties om normen en best practices te ontwikkelen, en werken samen met gemeenschappen en experts om AI veilig en bruikbaar te maken ”

Bewustzijn

Vorig jaar beweerde Google-ingenieur Blake Lemoine, die aan het LaMDA-programma werkte, echter dat de technologie bewustzijn had gekregen. Het management van Google ontkende dit, en toen hij vervolgens met betaald verlof werd gestuurd, maakte hij zijn claim openbaar. In 2020 ontsloeg Google nog een interne criticus van op AI gebaseerde taalmodellen, ethicus Timnit Gebru.

Pichal zegt dat Alphabet veel heeft geïnvesteerd in Google AI en DeepMind. De schaal van de grootste AI-berekeningen verdubbelt elke zes maanden, veel sneller dan de wet van Moore. Tegelijkertijd krijgen geavanceerde generatieve AI en grote taalmodellen veel aandacht van het publiek. Het eerste gebied waarop Google deze AI zal integreren, is Zoeken, om complexere vragen te beantwoorden die dieper inzicht en begrip vereisen dan alleen het zoeken naar gegevens.

Volgende maand zal Google ook beginnen met het onboarden van ontwikkelaars, videomakers en ondernemingen om de Generative Language API uit te proberen, aanvankelijk mogelijk gemaakt door LaMDA met een reeks modellen. In de loop van de tijd is Google van plan tools en API’s te maken waarmee anderen applicaties met AI kunnen bouwen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant