De toepassing van robotica is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Volgens het World Robotics Report 2022 is de wereldwijde vraag naar industriële robots nog nooit zo groot geweest, zelfs in het huidige uitdagende economische landschap.
Een van de belangrijkste ontwikkelingen in collaboratieve automatisering is de opkomst van collaboratieve applicatieoplossingen. Dit zijn complete, kant-en-klare oplossingen met alle hardware, software, tools en toebehoren die nodig zijn voor een bepaalde taak, zoals palletiseren, schuren, materiaalbehandeling of machinebesturing. Met deze oplossingen kunnen veel voorkomende barrières voor automatisering worden weggenomen, zoals hoge opstartkosten, gebrek aan interne expertise en beperkte compatibiliteit van bestaande apparatuur.
Onze wereld raakt steeds meer gedigitaliseerd en op technologie gericht. Daarom kijken bedrijven die in nieuwe processen investeren verder dan alleen automatisering. Voor nieuwe investeringen betekent dit dat de voorkeur uitgaat naar intuïtieve en toegankelijke oplossingen waarbij rekening wordt gehouden met gebruikers zonder programmeer- of automatiseringservaring. Ook nieuwe toepassingsgerichte softwareplatforms, zoals D:PLOY, spelen hierop in.
Maar de volledige adoptie van collaboratieve applicatieoplossingen gaat niet snel genoeg. Dit komt bijvoorbeeld doordat niet alle software kan samenwerken met andere hardware en oplossingen. Dit vertraagt de automatisering en maakt het proces alleen maar lastiger – vooral voor kleinere bedrijven.
Dus, wat zijn de voordelen van collaboratieve applicatieoplossingen en waarom zouden bedrijven een meer collaboratieve aanpak moeten hanteren?
1: Lagere kosten en minder risico op stilstand
De opkomst van deze nieuwe applicatiegerichte oplossingen zorgt ervoor dat bedrijven die een taak hebben geïdentificeerd die ze willen automatiseren vervolgens alle benodigde middelen in één pakket kunnen ontvangen. Dit omvat tooling, accessoires en software waarmee ze hun collaboratieve oplossing meteen in gebruik kunnen nemen.
Uit recent marktonderzoek naar de implementatie van robots en cobots in de Nederlandse industrie blijkt dat meer dan een derde van de respondenten van mening is dat een adequate budget- en financiële planning cruciaal is voor succes. Met kant-en-klare collaboratieve applicatieoplossingen kunnen bedrijven automatisering implementeren tegen een fractie van de kosten van traditionele implementatie, en met minimale onderbrekingen en minder kostbare stilstand.
Bovendien helpt collaboratieve applicatiesoftware, zoals D:PLOY, bedrijven de kosten van automatisering te verlagen. Bovendien leidt dit een betere ROI omdat de tijd die men kwijt is aan het implementeren en opnieuw inzetten van applicaties wordt teruggebracht.
2: Meer flexibiliteit, minder complexiteit en minder barrières voor automatisering
Bedrijven zijn op zoek naar automatisering die snel kan worden geïmplementeerd en tegelijkertijd voldoet aan specifieke eisen. Of het nu gaat om pakketten of kant-en-klare oplossingen en systemen: collaboratieve applicatieoplossingen zijn het antwoord op de snelle productie van vandaag.
Dergelijke oplossingen omvatten hardware, toebehoren en software om de implementatie te vereenvoudigen en het systeem aan elkaar te koppelen. In plaats van dat er bij ieder automatiseringsproject moet worden gezocht naar de juiste robots en tooling, kunnen collaboratieve applicatieoplossingen bedrijven voorzien van alle hardware en software die nodig is.Bovendien betekent dit dat er minder barrières zijn voor automatisering. Met de toenemende digitalisering kunnen bedrijven nu automatiseren zonder dat zij vooraf veel geld of tijd kwijt zijn voor de installatie. Dit verhoogt de productiviteit, bespaart tijd en kosten en zorgt ervoor dat de kwaliteit van de oplossingen past bij de behoeften van het bedrijf.
3: Volledig overzicht en monitoring
Collaboratieve toepassingen kunnen ook helpen met monitoring en analyse. Software zoals WebLytics gebruikt data die rechtstreeks van de apparaten en robots van bedrijven afkomstig is. Deze data wordt omgezet in gemakkelijk te begrijpen, gevisualiseerde informatie op apparaat- en applicatieniveau. Dit gebeurt op basis van veelgebruikte productie-KPI’s, zoals de OEE (overall equipment effectiveness).
Bovendien kunnen bedrijven met sommige monitoringsoftware in één oogopslag de prestaties vóór en na gebruik met elkaar vergelijken, zodat de systemen snel kunnen worden aangepast en bedrijven het maximale uit hun collaboratieve automatisering kunnen halen. Ook kan een overzicht van alle data bedrijven helpen hun gebruik te begrijpen en hun duurzaamheidsinspanningen beter te ondersteunen.
Een complete oplossing voor collaboratieve toepassingen vereist ook opleiding en training. Dit versnelt de implementatie ervan en draagt bij tot een vlotte werking en inzet van de oplossingen. Een bijkomend voordeel van training is dat bedrijven hun werknemers belangrijke vaardigheden kunnen bijbrengen die nodig zijn met het oog op de groeiende economie en het tekort aan technologische vaardigheden.
Hierdoor wordt alles wat goed is aan collaboratieve automatisering, zoals gebruiksvriendelijkheid, betaalbaarheid, kostenbesparing en flexibiliteit, gecombineerd in één allesomvattende oplossing. Dit is waar de technologie naartoe gaat.
Daniel Rubarth is Business Development Manager bij OnRobot Benelux