Home Bots in Society Robot houdt water schoon

Robot houdt water schoon

door Marco van der Hoeven

Zeker 70 steden in Europa kunnen nu voorkomen dat enorme hoeveelheden afval in zee belanden. Dit is aangetoond in de stad Aarhus in Denemarken, waar de robot SeaProtectorOne, gemaakt door All In On Green, in slechts 20 maanden tijd meer dan 100.000 stuks afval uit de rivier van de stad heeft gehaald. De technologie laat dus zien hoeveel de stad anders naar de zee vervuilt.

Als afval eenmaal in de oceanen terechtkomt, is het buitengewoon moeilijk om het te verwijderen. Daarom pakt een Deense robotuitvinding het probleem aan voordat het gebeurt. De robot SeaProtectorOne wordt geïnstalleerd bij de riviermonding in Aarhus, waar de rivier uitmondt in de haven en de wijdere zee. De robot verzamelt het afval, zoals plastic bekers, mondkapjes en pizzadozen, voordat het de zee vervuilt. Tegelijkertijd laat het boten en andere zeeschepen passeren.

Eerste hulp voor het mariene milieu

SeaProtectorOne zou ook de vervuiling van de zee door rivieren kunnen beperken in ten minste 70 andere steden in Europa. Dit potentieel is aangetoond door grondige studies van de lokale omstandigheden in de steden, uitgevoerd door het team dat SeaProtectorOne heeft ontwikkeld. Kim Gulvad Svendsen, COO van de gemeente Aarhus, deelt graag zijn positieve ervaringen met dit nieuwe wapen in de strijd om zeevervuiling te voorkomen.

“Na de proefperiode waren we verrast hoe effectief de robot was en hoeveel afval – vooral plastic – hij verwijderde. Dit is plastic dat niet meer in ons mariene milieu terecht zal komen. De robot ondersteunt dus de duurzaamheidsinspanningen van de gemeente Aarhus en vooral de wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelstelling nr. 14: Leven onder water’, zegt Kim Gulvad Svendsen.

Negen van de tien stuks plastic afval komen uit rivieren

Elk jaar komt de hoeveelheid plastic afval die in de oceanen terechtkomt in gewicht overeen met 57.000 blauwe vinvissen. Maar liefst 90% van het plastic afval dat in de oceanen ronddrijft, komt volgens het tijdschrift Environmental Science via riviersystemen in zee terecht.

“Als afval eenmaal in zee komt, verspreidt het zich snel en is het moeilijk te verzamelen. Terwijl de stroming in een rivier het mogelijk maakt om afval in een beperkt gebied systematisch te filteren zonder vissen of vogels te storen’, zegt Peter Grønkjær, hoogleraar mariene biologie aan de universiteit van Aarhus.

Mads Tranders Nielsen van All In On Green is de man die SeaProtectorOne heeft uitgevonden.

“In een ideale wereld zou elke burger overal leren om afval altijd in een prullenbak te deponeren. Maar we leven niet in een ideale wereld. Het idee voor de robot kwam bij me op toen ik enorme hoeveelheden afval in een rivier in Melbourne zag drijven. SeaProtectorOne heeft nu zijn waarde bewezen, zelfs in Aarhus, een van de groenste steden van Europa. Ik kijk er dus naar uit om deze technologie naar de rest van de wereld te brengen ten behoeve van het mariene milieu, vissen en vogels”, aldus Mads Tranders Nielsen van All In On Green.

Duurzamere stad

Na een succesvolle proefperiode van een jaar heeft de gemeente Aarhus nu besloten om SeaProtectorOne te huren tot februari 2027. De CIO van de gemeente, Bo Fristed, is verheugd dat Aarhus de eerste stad ter wereld is die profiteert van de voordelen van SeaProtectorOne voor het mariene milieu.

“We stellen de stad graag beschikbaar voor het testen en ontwikkelen van nieuwe oplossingen, vooral wanneer het kan helpen om de uitdagingen van de stad op te lossen en haar ambities waar te maken”, zegt Bo Fristed, CIO bij de gemeente Aarhus.

De SeaProtectorOne op zonne-energie is geïnstalleerd op een kaderand naast de monding van de rivier in Aarhus. Het kan ook op een vrijstaande fundering worden geïnstalleerd aan de monding van rivieren, zijrivieren en beken.

Robot

De robot bestaat uit een op het land gemonteerde toren, waaraan een sifonarm is bevestigd. De sifonarm is voorzien van een transportband en een filter. De arm van de afvalbak past zich automatisch aan het waterniveau aan, zodat het filter altijd in het water staat en vreemde voorwerpen in het water opvangt. Het filter steekt onder water uit tot een diepte van 30 cm, omdat het meeste afval dat in het water drijft zich op deze diepte bevindt.

SeaProtectorOne heeft geïntegreerde sensoren, waardoor het afval automatisch kan legen in een container op het land als deze vol is. Het legen wordt ook automatisch eens per 24 uur uitgevoerd. Tijdens de ledigingscyclus wordt het filter opgetild, de transportband van de opvangarm werkt en al het afval wordt in de afvalcontainer getransporteerd.

De robot is uitgerust met thermische camera’s die iedereen op of in het water detecteren, zoals surfers of zwemmers. Bij detectie zwaait de robot zijn opvangarm opzij, waardoor er vrije doorgang mogelijk is. De robot kan worden aangedreven door zonnecellen of door aansluiting op het elektriciteitsnet.

Misschien vind je deze berichten ook interessant