De Metropolitan Police heeft aangekondigd dat het live gezichtsherkenning gaat invoeren in Londen. Volgens de politie van de Britse hoofdstad is de technologie na een succesvolle proefperiode gereed voor daadwerkelijk gebruik in het dagelijkse politiewerk. Tegenstanders wijzen echter op de hoge foutmarge, en de negatieve gevolgen voor privacy van burgers.
Arresteren
De politiecamera’s zullen op drukke en populaire locaties worden neergezet. De gezichtsherkenningssoftware zal vervolgens de beelden scannen op gezichten die in een lijst met verdachte personen zijn opgenomen. Wanneer de camera iemand ‘herkent’ gaat er een seintje naar politieagenten, die de betreffende persoon zullen identificeren en zo nodig arresteren.
Foutmarge
Volgens de politie gaat het om mensen die verdacht worden van ernstige vergrijpen, en is het altijd een mens die de uiteindelijke beslissing neemt over wat er met de verdachte gebeurt. Volgens de politie is de testfase succesvol gewest, maar voorvechters van privacy twijfelen daaraan. Zo bleek uit een eerdere test dat vier op de vijf personen waar hert systeem op aansloeg onschuldig waren. De politie zelf claimde met een andere meetmethode een foutmarge van een op duizend personen.
Nederland
Ook in Nederland wordt software voor gezichtsherkenning gebruikt door de politie. Deze technologie zou vorig jaar in 98 gevallen hebben geholpen bij het opsporen van verdachten. Dit systeem, CATCH, vergelijkt videobeelden of beelden van sociale media met een database waar 1,3 miljoen personen in staan, met 2,2 miljoen foto’s. Niet bekend is hoe groot de foutmarge is op deze technologie.