In Duitsland is er een discussie gaande over het delen van privacygevoelige informatie met de politie. De politie wil namelijk niet alleen toegang tot telefoongegevens, maar ook tot data die verzameld wordt door bijvoorbeeld Google Home. Dit schrijft CNN World in een artikel. Duitse ministers vergaderen binnenkort over het onderwerp.
Verschillende mensen die zich bezighouden met digitale privacyrechten schrikken van het nieuws. Zo stelt Jeanette Hofmann, Professor of Internet Politics bij de Vrije Universiteit in Berlijn, dat deze plannen ongrondwettig zijn. Ze verwacht dan ook dat organisaties die zich bezighouden met databescherming hier een stokje voor zullen steken.
Het is duidelijk dat Duitsland niet het enige land is dat worstelt met dataprivacy. Maar de auteur van het artikel, Atika Shubert, stelt dat juist in Duitsland privacy rechten gevoelig liggen vanwege de geschiedenis. Duitsland heeft wereldwijd dan ook één van de sterkste privacy wetgevingen ter wereld.
Persoonlijke ervaring
Duitse burgers weten als geen ander hoe het op grote schaal in de gaten houden van burgers misbruikt kan worden. De Stasi verzamelde – via onder andere afluisterapparatuur – informatie over burgers. Deze informatie is tegenwoordig in te zien.
Eigenlijk is het via digitale devices nog veel makkelijker om nog veel meer informatie over burgers te verzamelen dan de Stasi deed met afluisterapparaten. Alleen nu komt de data veelal in handen van commerciële organisaties.
Professor Hofmann waarschuwt in het artikel dat de overheid deze rijkdom aan data ook wil gebruiken met het gebruik van het argument dat ze die informatie nodig hebben om criminelen op te sporen.
Of de Duitse politie binnenkort toegang krijgt tot veel meer data van burgers zal later duidelijk worden.