Een van de economische sectoren waar een duidelijke groei te zien is van het aantal Cobots is de voedsel- en drankensector. De processen lenen zich bij uitstek voor automatisering, en de robottechnologie is ondertussen geschikt voor het omgaan met kwetsbare producten. Rocking Robots sprak hierover met Vikram Kumar, General Manager van OnRobot, DACH en Benelux.
Waarom is collaboratieve automatisering belangrijk voor de voedsel- en drankensector?
“Vooral in de huidige situatie biedt collaboratieve automatisering de voedsel- en drankensector op verschillende manieren ondersteuning. Zo verbetert het de productiviteit en versnelt het processen door voedselverwerkers in staat te stellen bepaalde activiteiten op de werkvloer te automatiseren. Daarnaast helpt het menselijke werknemers door hen gevaarlijke taken uit handen te nemen zodat zij zich kunnen concentreren op taken die meer geschikt zijn voor de menselijke geest. Met collaboratieve automatisering kunnen bepaalde taken worden overgenomen door een robotarm en de juiste end-of-arm-tool, wat betekent dat sociale afstand ook beter haalbaar wordt in de werkruimte.”
Welke toepassingen moeten producenten van voedsel en dranken automatiseren?
“Begin met het laaghangend fruit: processen die simpel en repetitief zijn, zoals plukken, sorteren en draaien. Andere ideale toepassingen zijn gevaarlijke of moeilijke taken, zoals het bedienen van machines of ovens; het tillen en verwerken van zware producten; testen en kwaliteitsinspectie; of het verpakken, palletiseren en depalletiseren van gemengde producten. Kijk daarna of het mogelijk is om tools te upgraden met flexibele en aanpasbare instellingen, zodat je voorwerpen van verschillende afmetingen, vormen en gewichten kunt optillen en verplaatsen. Met plug-and-play end-of-arm-tooling kan een enkele robotarm je helpen om veel complexere processen te automatiseren.”
Hoe kan automatisering helpen om kosten te besparen bij productie in lagere aantallen?
“Collaboratieve automatisering is ontworpen voor flexibiliteit. End-of-arm-tooling, gebruikt in de voedsel- en drankensector, kan bijna alle afmetingen, gewichten en materialen aan. Van de meest delicate vruchten tot objecten met variabele vormen, zoals blikjes. Voor productievloeren met lagere volumes zijn snelle en eenvoudige programmeertools nodig die met de gereedschappen samenwerken. Verder bieden deze de mogelijkheid om het programma op te slaan voor processen die herhaald moeten worden. De snelle installatie van de programmering betekent dat er direct geproduceerd kan worden, zelfs bij zeer kleine producties. Bepaalde tools kunnen ook ondersteuning bieden bij de kwaliteitscontrole, zoals de RG2-FT grijper van OnRobot, die helpt invoegtaken te automatiseren en de operationele kosten tot 40% verlaagt.
Een van de meest genoemde voordelen van collaboratieve automatisering is hoe intuïtief het is om het te leren, in te stellen en om snel te produceren, vooral voor eenvoudigere toepassingen zoals machinebediening en verpakken. Er is geen intensieve kennis van robotprogrammering nodig.”
Hoe kan collaboratieve automatisering bijdragen aan de veiligheid van werknemers?
“Als werknemers machines bedienen, kan dat gevaren opleveren voor werknemers en leiden tot zorgkosten voor fabriekseigenaren die moeite hebben om aan de veiligheidsnormen te voldoen. Zelfs apparatuur en taken met een lager risico kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, van RSI tot ongevallen die worden veroorzaakt door onoplettendheid. Door deze toepassingen te automatiseren, kan je de risico’s voor werknemers beperken, net als de kosten voor verzekeringsclaims en de productiviteitsimpact van werknemers die hun werk missen door letsels. Zoals eerder gesteld, helpen collaboratieve robots op productielijnen om werknemers te laten voldoen aan veilige afstandsvoorschriften ten tijde van COVID-19.”
Kunnen robots veilig omgaan met voedselproducten?
“Voor situaties waarin de robot en de grijper in direct contact komen met voedsel, moeten beide voedselveilig gecertificeerd zijn voor het type voedsel dat wordt verwerkt. Daarnaast moeten grijpers vaatwasmachinebestendig zijn voor hygiënische redenen. Maar als aan beide normen wordt voldaan, dan kunnen ze veilig voedsel verwerken. Zachte grijpers kunnen ook worden geoptimaliseerd om de meest delicate levensmiddelen en verpakkingen te verwerken, zodat veel voedselverwerkers zich daar geen zorgen over hoeven te maken. Voor secundaire voedselverwerking en verpakken en palletiseren aan het einde van de lijn kunnen voedselproducenten de meest kosteneffectieve automatiseringsoplossing inzetten, zonder dat speciale certificering vereist is.”