Dit jaar is Rotterdam het toneel van de grootschalige feestelijke viering van veertig jaar ICRA (International Conference on Robotics and Automation). Enkele duizenden bezoekers zullen in september de Maasstad bezoeken voor een inhoudelijk programma, maar, benadrukt initiatiefnemer Professor Stefano Stramigioli, het is vooral een mooie viering van 40 jaar ICRA.
Het is een forse klus die Professor Stefano Stramigioli en zijn team op zich hebben genomen. In september moeten meer dan vijfduizend mensen bij elkaar komen voor de viering van veertig jaar ICRA. “Het is inderdaad een tour de force. Normaal gesproken kost het tien jaar om zoiets te organiseren. Dat proberen we nu in vier maanden te doen.”
Over de opzet zegt hij: “Het wordt een mega-conferentie. Ondanks de korte termijn bleken we terecht te kunnen in Rotterdam.” Hij benadrukt dat de opzet anders is dan het reguliere ICRA-congres. “Het is vooral een celebration. Dat doen we met een single track conferentie met een aantal keynotes. We willen onder meer verbinding creëren tussen de academie en de industrie. En natuurlijk zijn er debatten over wat we hebben bereikt en waar we naartoe gaan.”
Hij werkt nog aan een aantal bijzondere onderdelen, zoals een arena discussies gehouden kunnen worden. Uiteraard zijn er volop sociale activiteiten, waaronder een diner voor genodigden en een groot feest voor alle bezoekers.
Industriële robots
ICRA is ontstaan uit de IEEE Control Systems Society, de grootste technische vereniging in de wereld. Daar wordt een breed scala aan technische onderwerpen behandeld in verschillende societies. De snel groeiende wereld van de robotica komt ondertussen dus al enkele decennia aan bod bij de ICRA. “Vanaf de jaren ’80, toen de eerste industriële robots ontstonden, is het altijd de plek geweest waar alle belangrijke ontwikkelingen in robotica zijn gepresenteerd aan collega’s, wetenschappers en de industrie.”
Een trend die op dit moment ook de robotica raakt is de snelle evolutie van AI, en de mogelijke integratie van AI in robots. Daarover zegt Stramigioli : “Dat is inderdaad voor veel mensen een issue, vooral voor mensen die eigenlijk geen kaas van robotica hebben gegeten. , Ik bekijk het vanuit een visie op intelligente systemen die eigenlijk dom zijn. Ik denk wel dat er een risico is op een hype, er is een zekere angst voor geavanceerde technologieën.”
Nieuw paradigma
“Maar het gaat uiteindelijk om de verwerking van data en de interactie met die data. Wat veel mensen onderschatten is het belang van een bidirectionele data pipeline. Dat betekent dat de interactie tussen mens en machine niet eenzijdig is, maar in twee richtingen werkt. Dit vereist een nieuw paradigma om het goed te kunnen vormgeven.”
Daarbij komt nog het concept van explainable AI, dat steeds belangrijker wordt. “Mensen moeten begrijpen hoe AI-systemen tot hun beslissingen komen, anders kunnen we geen betrouwbare certificering en producten ontwikkelen. Verder blijven actuatoren, oftewel de mechanische onderdelen van robots, een uitdaging. De focus ligt nu sterk op computationele en cognitieve capaciteiten, maar we zijn nog ver verwijderd van wat menselijke spieren kunnen doen. Hier liggen grote uitdagingen en mogelijkheden voor nieuwe technologieën en productieprocessen. Dat zijn de dingen die volgens mij bepalend zullen zijn voor wat er in de robotica de komende jaren gaat gebeuren.”
Humanoïde robots
Hij kijkt dan ook nuchter naar de gerelateerde ontwikkelingen in humanoïde robots: “Dat is een interessant onderwerp. Humanoïde robots zijn altijd een droom geweest van de robotica, maar ze vormen ook een grote uitdaging. De verwachtingen zijn vaak hooggespannen, vooral door investeerders die de potentie zien. Vanuit mijn eigen discipline zie ik dat humanoïde robots veel potentie in toepassingen waar menselijke interactie belangrijk is.”
“Maar we moeten ook realistisch zijn over de beperkingen. De technologie is nog niet op een punt waar humanoïde robots op grote schaal praktisch en kosteneffectief zijn. Er zijn nog veel technische obstakels te overwinnen, vooral op het gebied van bewegingsvrijheid en autonomie.”
Generatieve AI
“Generatieve AI kan hierbij een rol spelen door de interactie tussen mens en robot te verbeteren, maar ook hier zijn er uitdagingen. Het is belangrijk dat we niet alleen focussen op wat mogelijk is met huidige technologie, maar ook op wat praktisch en ethisch verantwoord is. We moeten zorgen dat de technologie betrouwbaar en veilig is voordat we deze op grote schaal inzetten. Dus hoewel de verwachtingen hoog zijn, denk ik dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat humanoïde robots een integraal onderdeel van onze samenleving worden.”
Toekomst
Terugkomend op het evenement in Rotterdam zegt hij: “Het is behalve een viering veertig jaar ICRA ook een blik op de toekomst van robotica, en hoe industrie en academie samen kunnen werken om die toekomst vorm te geven. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe dit evenement zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van robotica en AI. Ik verwacht dat het een historisch evenement zal zijn, waar we jonge mensen kunnen laten zien wat de geschiedenis van het vakgebied is geweest en hoe zij daarop kunnen voortbouwen.”
“Dit evenement zal ook interessant zijn voor een breder publiek dan alleen de technische gemeenschap. Sommige panels zullen technisch zijn, maar er zullen ook algemene discussies zijn over waar we naartoe gaan. We proberen niet alleen een brug te slaan tussen de academische wereld en de industrie, maar ook naar de maatschappij. Ik ben trots dat ik de kans krijg om dit te organiseren.”
Kijk hier voor meer informatie